אוניברסיטת חיפה והרשות לחינוך והכשרה ימית מפעילים תוכנית ייחודית לתואר ראשון שבה ילמדו צוערים במסלול קציני ים לצי הסוחר הישראלי המסלול כולו מומן על ידי המדינה וחברות הספנות ולמסיימים מובטחת עבודה על אחת מספינות צי הסוחר הישראלי.
"החיים באוניות של היום הם כמו לחיות במפעל היי-טק. האוניות כיום ממוחשבות יותר, גדולות יותר מתקדמות יותר ויקרות יותר", מסביר ירון צחר, מנכ"ל הרשות לחינוך והכשרה ימיים. הכוונה של חברות הספנות הישראליות להגדיל בצורה משמעותית את גודל הצי שלהם רק מגבירה את הדרישה הגוברת לקציני ים ישראלים איכותיים.
הדרישה לקצינים איכותיים לצד המחסור העולמי של כ-40 אלף קציני ים הוא הגורם המרכזי מאחורי פתיחת התוכנית החדשה. המועמדים שיעברו את תנאי הקבלה יקבלו הכשרה מקצועית ברשות לחינוך והכשרה ימית, רשות לאומית בבעלות משרד התחבורה וחברות הספנות. לימודי התואר הראשון יערכו בחוג ללימודים רב תחומיים באוניברסיטת חיפה במסלול ייחודי שכולל, בין השאר, קורסים בלימודי ים וספנות, כלכלה ומנהל עסקים, משפטים ועוד.
"בשנים האחרונות גובר הקושי לגייס כוח אדם איכותי להכשרה הימית. אנחנו מאמינים שלימודי התואר הראשון בשילוב ההכשרה המקצועית, יסייעו לנו לייצר את הקצינים באיכות הגבוהה ביותר", אמר צחר.
"אוניברסיטת חיפה מובילה בכל הקשור ללימודי הים והחיבור בין הגופים הוא רק טבעי. לצד צוערי קורס חובלים שכבר לומדים באוניברסיטת חיפה יוכלו עתה ו גם הקצינים של צי הסוחר להנות מהתוכניות המיוחדות שמועברות בחוג ללימודים רב תחומיים. צעירים איכותיים רבים שלא יכלו להרשות לעצמם לימודים אקדמאיים יוכלו להכנס מעתה למעגל ההשכלה הגבוהה וגם יסיימו עם מקצוע ועבודה מובטחת. זוהי תוכנית שבה כל הצדדים יוצאים ממנה מורווחים", אמר נשיא אוניברסיטת חיפה פרופ' אהרון בן-זאב .