לא מעט ישראלים יוצאים לאחר הצבא לעבוד בחו"ל. בין אם זה בארה"ב, קנדה, יפן או אוסטרליה. הצעירים הישראלים נוסעים עמוסי תקוות לעשות כסף ולעיתים מוצאים את עצמם בבית הסוהר המקומי או מגורשים מהמדינה בגלל שהם לא חוקיים ואין להם אשרת שהייה רלוונטית.
רויטל הנדלר, מנכ"לית אתר AllJobs מציעה מספר טיפים כדי שתצאו, תעבדו אבל גם תחזרו הביתה כמו שצריך:
•בדקו היטב מהם תנאי ההעסקה שלכם ועגנו אותם בחוזה בכתב. אם יש תוספות מיוחדות שקיבלתם בדקו שהן מופיעות בחוזה. במידת הצורך קחו את החוזה לעו"ד.
•דעו כי גם אם יש לכם חוזה בכתב קחו בחשבון שאם המעסיק שלכם לא ישלם לכם או יפר תנאי אחר בהסכם ההעסקה – יכולת האכיפה שלכם היא קלושה מפני שאתם לא בדיוק אזרחים שווים באותה מדינה. לכן, הכינו גם במקרה כזה "תכנית מילוט" למעסיק אחר.
•חשוב לזכור שהמעסיק יכול לפטר אתכם, גם בהתראה קצרה. אם תכננתם להיות שם חודש ימים ואחרי שבוע פוטרתם, אתם בבעיה. חשבו מראש על בעיה כזו, דברו עם חברים אליהם תוכלו לפנות במידת הצורך או מקומות עבודה שיקלטו אתכם במהירות כאלטרנטיבה.
•במקרים רבים מעסיקים מקזזים לכם מהמשכורת תשלומים שונים (שכ"ד, ביטוח, נזקים לסחורה וכד') בדקו מה הוא יכול לקזז ומה המשכורת המינימאלית שלכם. לא הייתם רוצים לשלם לו על זה שאתם עובדים אצלו.
•מול מי אתם עומדים? האם יש אדם קונקרטי שפרטיו ודרכי ההתקשרות אליו ידועות או שזהו נציג של חברה אמורפית מחו"ל? במקרים רבים המגייסים בארץ הם סוכנים של החברה ויכולתם לסייע לכם מוגבלת. בדקו האם המעסיק נחשב גוף משפטי שניתן יהיה, במידת הצורך, להתדיין איתו.
•למדו עד כמה שאפשר את המדינה שאתם נוסעים אליה. האם היא מקבלת את הרישיון הישראלי? איפה ניתן למצוא בית כנסת, בית חולים, סופרמרקט שפתוח עד מאוחר וכד'. דברים אלו ייקלו עליכם את השהות וההתאקלמות.
זכרו כי קיימות אפשרויות עבודה שונות בחו"ל, לאו דווקא זו שחשבתם עליה מתלכתחילה. תמיד כדאי לבחון את כל האופציות העומדות לרשותכם בטרם תבחרו.
הכתבה באדיבות Alljobs
לוח דרושים