צילום: דובר צה"ל
|
מה זה קורס חובלים? מה זה אומר להיות חובל? מהי מהות התפקיד? ומי יכול להיות חובל?
מתן זמיר עושה לכם סדר:
באופן כללי על קורס החובלים:
באופן ברור, החובלים הם חיילים המשרתים בחיל הים של צה"ל, הקורס הוא קורס התנדבותי וייעודו להכשיר את מפקדי הים של צה"ל. הקורס אורך כ-27 חודשים (כולל בתוכו גם חומר עיוני רב) ובסיומו מקבל החובל הטרי דרגת סגן משנה (סג"מ- דרגת קצונה), תואר ראשון בלימודים הרב תחומיים של אוניברסיטת חיפה, ושירות מאתגר ומלא עניין. בסיום הקורס מתחייבים החובלים החדשים לשירות קבע של 3-4 שנים.
קורס החובלים מכשיר את מפקדי ומפקדות הספינות של חיל הים. כבר מעצם שמו של התפקיד אפשר להבין שזה תפקיד עם טונה אחריות, טונה מנהיגות, וטונה ידע מקצועי.
החובלים מקבלים החלטות תחת לחץ, מתפעלים כלי שיט גדולים ומערכות טכנולוגיה מתקדמות, ומפקדים על לוחמים. כדאי מאוד לאהוב את הים, ולהיות מוכנים לגור עם עוד 20 איש בתא.
להיות חובל
חובל הוא קצין ימי המפקד על לוחמי הספינות והצוללות בחיל הים.
הפיקוד בכלי השייט של חיל הים מאתגר ודורש יכולת אישית גבוהה ביותר. הקצין בים נושא באחריות כבדה ונדרש לקבל החלטות מהירות, נכונות ומדויקות תוך הפעלת שיקול דעת, שליטה מלאה במערכות טכנולוגיות מתקדמות והפעלה מקצועית של לוחמיו.
החל משנת 1998 נפתח הקורס גם בפני נשים (!)
בעקבות החלטת בג"צ בעתירת אליס מילר, לשילוב נשים בקורס טיס, נפתח גם קורס חובלים בפני נשים.
יחד עם זאת, צריך לציין שעד שנת 2005 התקבלו לקורס 45 נשים, וסיימו בהצלחה 8 נשים בלבד.
איך מתקבלים לקורס חובלים?
קודם כל צריך לעבור את יום הסיירות (שנקרא גם "יום השדה", ונערך פעמיים בשנה: בינואר וביולי לרוב). הזימון נשלח אוטומטית למתאימים מבחינת הנתונים האישיים (עוד נחזור לזה). באותו יום תיבחנו על כושר ותיבדקו רפואית.
לאחר מכן מתבצע יום מיון בביתן חיל הים בתל השומר, הכולל מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים. מי שיעבור אותו ימשיך לגיבוש (4 ימים בבסיס ההדרכה של חיל הים בחיפה). ניתן להצטרף בסיום כיתה י"א לגדנ"ע חובלים (אחרי מעבר המבדקים) המתקיים בקיץ בבסיס חיל הים בעכו, ובסיומו גיבוש המבטיח למי שעובר, את מקומו בקורס.
קורס החובלים פתוח גם למרכיבי משקפיים, אשר ידלגו על יום הסיירות ויגיעו ישירות ליום המיון או לגדנ"ע חובלים.
הבנות שרוצות להצטרף לקורס, צריכות לסמן את קורס החובלים בעדיפות גבוהה מאוד במנילה, ואם ימצאו מתאימות יעברו מבדקים מפרכים עד הקבלה לקורס.
ההכשרה בקורס החובלים:
הקורס כאמור אורך כ-27 חודשים, ופתוח גם לבנות.
הקורס כולל הרבה לימודים עיוניים, הרבה עבודה פיסית, והרבה מקום למנהיגות ולתפקוד תחת לחץ. החניכים בקורס נחלקים לשלוש מגמות:
1. שיט (ימאות, ניווט, לוחמה ימית ופיקוד על כלי שיט)
2. מכונה (מערכות הספק, הנעה וחשמל)
3. ואלקטרוניקה (מערכות האלקטרוניקה המתוחכמות שבספינות ולוחמה אלקטרונית).
אחרים ששובצתם למגמה אתם מתחילים את הקורס באמת, לקורס יש ארבעה שלבים- בסיסי, מתקדם, אקדמיה וייעודי.
בשלב הבסיסי החניכים (והחניכות..חח) עוברים טירונות שדה ברמת רובאי 03 וטירונות ים. בסופם הם מוסמכים כמפקדי ס"ג (סירת גומי).
בשלב המתקדם כל חניך מתמחה במגמה אליה שובץ, באימונים פיקודיים ואמונים בכלי שיט גדולים יותר. בסוף שלב זה מוסמך החניך כצולל מים רדודים וכמפקד (לראשונה). אז גם יקבל את סיכת המפקד.
בשלב האקדמיה עושים הפסקה מהאימונים לטובת הלימודים הגבוהים, אלו לימודים אקדמיים באוניברסיטת חיפה, לתואר ראשון ב-3 מסלולים: כלכלה ומנהל עסקים, נמלים וים ומדעי המדינה.
בשלב הייעודי והאחרון עובר החניך הכשרה עיונית ומעשית לתפקיד אליו הוא מיועד; מפקד סטי"ל (ספינת טילים), מפקד דבור או צוללת, ופיקוד על כלי שיט אחרים.
בסיום הקורס מקבלים החניכים את דרגות הקצונה, דרגות הסג"מ (סגן משנה) ומשובצים לתפקידם.
המגמות אליהן שובצתם בתחילת הקורס, הן אלו שיקבעו על איזה כלי שיט תפקדו ואת מהות תפקידכם.
בוגר מגמת שייט ישובץ כקצין משמרת וסגן קצין מחלקה בסטי"ל/צוללת ובהמשך כקצין מחלקה או מפקד דבור/ה. בוגר מגמת מכונה ישובץ כקצין משמרת מכונה וסגן קצין מחלקה בסטי"ל/צוללת ובהמשך כקצין המחלקה ובוגר מגמת אלקטרוניקה ישובץ כקצין לוחמה אלקטרונית וכסגן קצין מחלקת אלקטרוניקה ובהמשך כקצין המחלקה.
מי יכול להיות "חובל" (גם חובלת, לא שוכח את הבנות...)?
נתונים אישיים: פרופיל קרבי (82+)
קב"א גבוה (52+)
קצת פרטים אחרונים:
לבוש ה"חובלים": כומתת חיל הים, נעליים שחורות, סיכת "חובל" (התמונה הראשונה) ותג יחידה של חיל הים.
מידע נוסף אצל מדור צוות ים, ד.צ. 01010, צה"ל, טל. 03-7377777.