שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  חיילים מתגייסים   >>  פרקליטות צבאית
דוא"ל
סיסמא
שכחת סיסמא? כניסה
הרשמה לאתר תאפשר לך
לכתוב בפורומים, לראות מי
מתגייס איתך ועוד!
המדריך למתגייס המדריך למתגייס
צו ראשון
הכנות למיונים
לפני הגיוס
רשימת ציוד
יום הגיוס
טירונות
כושר
מאמרים
מי מתגייס איתי מי מתגייס איתי
בחר/י את תאריך גיוסך


פרקליטות צבאית
קורס קמשי

 

  

 עודד פרקש

חיילי צה"ל מכירים את הפרקליטות הצבאית באופן הבא:

 או שעברו עבירה על אחד מחוקי חוק השיפוט הצבאי ונתקלו בתובעיה של הפרקליטות בעת משפטם או שהם משרתים בה.

כשאני שירתתי בקריה, במפקדת הפרקליטות הצבאית, והייתי מספר לחיילים אחרים מחוץ ליחידה שאני מהפרקליטות הצבאית, רובם אם לא כולם היו מרימים גבה ובוהים בי במבט לא מבין. גם אני לפני שעברתי ליחידה הייתי מאותם מרימי גבה, התחלתי את שירותי הצבאי בשריון.

מכל הסיפור הזה מי שיוצא מופסד אלה הם רק החיילים. בפרקליטות ניתנים שירותים שחיילים לא מכירים ויכולים לשמש אותם בנאמנות. ואם זה בכלל לא מדבר אליכם אז מה איכפת לכם לקבל קצת ידע כללי.

למי מכם שעדיין לא יצא לו להשתמש בשירותיה של הפרקליטות או לא מכיר עדיין את היחידה ורק יודע שיש כזה תג עם מאזניים צהובים על רקע כחול כהה אספר בכמה מילים על פעילותה.

אז מה היא בכלל הפרקליטות הצבאית?

אני חושב שהעיקרון הבסיסי של היחידה שממנו נבע הצורך הראשוני בה (אבל אל תתפסו אותי במילה זאת רק דעתי האישית) הוא שכמו שאזרח מדינת ישראל עומד לדין ונתבע ע"י תובע מטעם הפרקליטות המחוזית כך למעשה חייל שעבר עבירה עליו לעמוד לדין במשפט צבאי באותו משפט הוא נתבע ע"י תובע מהפרקליטות הצבאית ובד"כ מיוצג ע"י סנגור מהסנגוריה הצבאית שהוא גוף שכפוף לפרקליטות, אלא אם בחר להיות מיוצג ע"י סנגור אזרחי .

גם בפרקליטות הצבאית כמו באזרחית יש חלוקה למחוזות וכפיפות פיקודית.  חייל שמשרת בצפון לדוגמא יתבע ע"י תובע מפרקליטות צפון וח"י ברוב המקרים וייוצג ע"י סנגור מסנגוריה מחוז צפון.

תפקידה של הפרקליטות לא נגמר בייצוג חיילים ותביעתם.יש עוד מספר רב של תפקידים שעליה למלא.

צה"ל כמו כל גוף צבאי אחר בעולם חייב דין וחשבון למדינות רבות, האו"ם, ארגונים עולמיים ועוד. תפקיד נוסף של הפרקליטות הצבאית הוא לוודא שצה"ל לא עובר על הסכמים ואמנות בין לאומיים, ולמעשה לתת תוקף משפטי ברמה הבין לאומית לכל הפעולות של צה"ל. על כך אחראית מחלקת הדין הבין לאומי.

ואם כבר חשבתם שזהו – הרי כמה אפשר כבר לחפור על יחידה כזאת שאף אחד לא שמע עליה בחיים. אז זהו שעוד לא התחלנו. אני צוחק, אין עוד הרבה, אל תהיו חסרי סבלנות – לא מנומס הבן אדם פה השקיע...

נכון שיש את השטחים האלה בין ישראל לרשות הפלסטינאית?! ונכון שצה"ל שולט בהם?! יפה..

מה קורה עם מי שעובר עבירות ביטחוניות בשטחים אלה? הפרקליטות הצבאית אחראית על תביעתו מול בית המשפט בשומרון.

מה עוד? כל חוק חדש שרוצים להכניס לתוקף, שינוי בחוקים קיימים וכד', הכל עובר דרך מחלקת הייעוץ והחקיקה.

רק כדי שלא תגידו לי רגע, פעם עמדתי לדין משמעתי מול המפקד שלי והתקשרתי לפרקליטות כדי לבטל את העונש שקיבלתי, איך לא סיפרת לנו על זה. אז זה באמת קשור לפרקליטות הצבאית, יש גוף שנקרא בית הספר למשפט צבאי, הוא אחראי על הטמעת התוכן המשפטי בצה"ל בגופים השונים ואצל מפקדיו. בין השאר הוא מכיל מדור שנקרא מדור דמ"ש (דין משמעתי), אחראי על אכיפת חוקיות המשפט שנערך ע"י מפקדיו של חייל. לדעתי זהו מדור שחשוב מאד להכיר, הן בתור מתגייס טרי והן בתור חייל ותיק, אין לדעת מתי נזדקק לשירותיו. אל תטעו הוא לא בא לבטל עונשים שקיבלתם ע"י מפקדיכם אבל אם המפקד טעה בעריכת המשפט, ובואו נגיד שזה קורה לעיתים, או נתן עונש שמעבר לסמכותו, שגם בזה נתקלים לא מעט, המדור יתקן את העיוות בדין.

יש עוד כל מיני תפקידים כאלה ואחרים שממלאת הפרקליטות הצבאית אבל נראה לי שסקרתי את העיקריים והחשובים יותר לחייל הפשוט – זה שלא מתכנן להיות הרמטכ"ל הבא או משפטן צבאי בכיר בשנה הבאה.

מה בדיוק חיילים עושים שם?

בד"כ תפקידים פקידותיים, שזה נחמד ואפילו מעניין, אם אתם יותר מתעניינים במשפט הצבאי או במשפט בכלל, ניתן לצאת לקורס מש"קי משפט, קורס חדש יחסית, קיים רק שנים ספורות, אורך כחודש, ובו לומדים את הבסיס למשפט צבאי ובשירות הסדיר מסייעים לפרקליטים צבאיים.

ואם אתה ממש ברעל, יש אפשרות של להיות משפטן בעצמך, עורך דין, לרוב עתודאים אך לא מחייב, אתה עובר קורס קצינים והשלמת קצונה של הפרקליטות הצבאית.

מגישים בקשה דרך משרד כח אדם של הפרקליטות הצבאית אבל אני לא בטוח, צריך להתקשר ולברר לעומק.

כדי להתקבל לשם לשירות סדיר אין צורך בשום מבחן מקדים או ימי מיון, רק לבקש מקצין המיון, אם יש לך אפשרות בחירה, אני חושב שהזמן הכי טוב לעשות זאת זה עוד בתקופת הצו הראשון.

ומה אני עשיתי שם בכלל?!

אני שירתי בלשכת סגן מפקד היחידה, הלא הוא סגן הפרקליט הצבאי הראשי, דאז ועדיין, אל"ם דני עפרוני. ברמה האישית וברמה המקצועית לא יכולתי למצוא מפקד בכיר יותר טוב. ואל תגידו לאף אחד שאמרתי לכם את זה אבל אפילו היה מעניין לפעמים.

אני חושב שהרוב הגורף ביחידה מעביר את שירותו הצבאי בכיף. גם כאן כמו כמעט בכל יחידה אחרת, אם תעשה את תפקידך על הצד הטוב ביותר, יתייחסו אליך בכבוד ויבואו לקראתך. אני יכול להגיד ב לב שלם שהמפקדים ביחידה הם אנשים מאד אדיבים, כך שהשירות נעשה יותר נוח.

אז לכל המתגייסים הרבה הצלחה, לאלה מכם שכבר במהלך שירותם הסדיר, תהיו חזקים, ולמשוחררים מביניכם, מזל טוב!

 

 

שתף    
כתבות נוספות
ספורטאים - אבל לא בצבא
מוטיבציה להתגייס לצה"ל
מתנות לגיוס
טיפים לקראת הגיוס לצה"ל
צה"ל
כנס מתגייסים 2007
12345678910הבא
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.