תכנית חבצלות
מה זה?
התכנית משתייכת למה שבצבא נוהגים לכנות "תכניות מצוינות", כלומר - תכנית שמיועדת "להעניק לקבוצה מצומצמת מעילית הנוער בישראל את ההכשרות האקדמיות והמודיעיניות הטובות ביותר, על-מנת להפכם לקציני המודיעין המובילים של המחר" (לא נגענו!). בוגרי התכנית משרתים בתור קציני מודיעין בתפקידים מרכזיים ומשמעותיים בכלל אגף המודיעין (חטיבת המחקר של אמ"ן, יחידות האיסוף השונות, וגופי המודיעין בזרועות האוויר, הים והפיקודים המרחביים).
הליך המיון
במשפט אחד: don't call us. לחבצלות לא פונים ולא מגישים בקשות. הם מאתרים אתכם, ושולחים זימונים למיונים. התכנית מיועדת לבנים ולבנות, שנבחנים במספר תחומים:
ידע בתחומי אקטואליה ומדעים, הישגים ראויים בלימודי התיכון ובבגרויות, יכולות בין-אישיות גבוהות, סקרנות, יכולת השתלבות בעבודת צוות, פוטנציאל מנהיגותי, מוטיבציה לאומית ורצון להתנדב ולתרום.
אחרי שמצליחים לעבור את כל מסלול המיון המפרך - עדיין צריך לעמוד גם בתנאי הקבלה של האוניברסיטה (לפי החוג שרוצים ללמוד), שזה אומר גם פסיכומטרי (לא, אי אפשר להיפטר מזה...) וציוני בגרות מתאימים.
תקופת הלימודים
הלימודים מתקיימים באוניברסיטה (כיום באוניברסיטת חיפה), ואורכים 3 שנים, בהיקף של 150 נקודות זכות, תקופת הלימודים משולבת עם השירות הצבאי. מסלול הלימודים הינו דו-חוגי:
החוג הראשון זהה אצל כל המשתתפים בתכנית, וכולל לימודי מזרח תיכון וערבית וקורסים רבים ונבחרים במדעי המדינה ויחסים בין-לאומיים. את החוג השני אפשר לבחור מבין האפשרויות הבאות: כלכלה / מתמטיקה / מדעי המחשב / פילוסופיה.
התכנית נקראת באוניברסיטה "חוג חבצלות", ומוגדרת כאחת מתכניות המצוינות של האוניברסיטה. בסוף הלימודים מקבלים תואר דו-חוגי במזרח תיכון ובחוג השני שנלמד, למשל - תואר ראשון במדעי המחשב ומזרח תיכון.
המסלול
החניכים בחבצלות מתגייסים לצבא, עוברים טירונות רובאי 03, בחופשות הקיץ צה"ל דואג לכם לחופש פעיל, שכולל הכשרות צבאיות, קורס קצינים, קורס צניחה, לימודי מודיעין מעמיקים, והשלמה חילית. אחרי הטירונות מתחילים ללמוד במסגרת שירות החובה. זה אומר בעצם שהפז"ם דופק גם בלימודים (בניגוד, למשל, לעתודה אקדמית). וצה"ל כמו צה"ל - אם אתם בשירות, הוא דואג לכל מה שאתם צריכים: משלם את שכר הלימוד, דואג שיהיה לכם מה ללבוש - מדים כמובן (כן, לומדים על מדים), מגורים (במעונות האוניברסיטה), ועלויות המחיה. ככה שיש יתרונות וחסרונות: מצד אחד אתם לומדים על חשבון שירות החובה, מסיימים תואר ומתחילים קבע, מצד שני - אתם אמנם לומדים באוניברסיטה, יחד עם שאר הסטודנטים, אבל גרים בחלק נפרד במעונות ומסתובבים על מדים. בחופשות הקיץ צה"ל דואג לכם לחופש פעיל, שכולל הכשרות צבאיות, קורס קצינים והשלמה חיילית.
השירות בצבא
בסך הכל אתם מתחייבים לשירות צבאי של 9 שנים: שלוש שנים בשירות חובה שמוקדשות ללימודים באוניברסיטה (בנות צריכות לחתום לשנה נוספת- ולשרת שלוש שנים במקום שנתיים), ושש שנים בקבע, בתפקידי קצונה ביחידות המודיעין. בסוף הלימודים מקבלים דרגת סגן, ומשובצים בתפקידים מרכזיים ומשמעותיים באגף המודיעין.
אז כן או לא?
אין ספק שיש כמה צ'ופרים בתכנית הזו, העיקרי שבהם הוא שאת הלימודים אתם עושים על חשבון שירות החובה - ושש השנים בקבע כוללות גם משכורת קבע (וזה שיפור משמעותי לעומת משכורת סדיר). אתם גם יודעים, בגדול, איפה תשובצו ומה תעשו.
התכנית מתאימה למי שמעוניין לעשות שירות משמעותי שתורם למדינה, מתעניין בתפקיד איכותי במודיעין, ובחלק מעולמות התוכן של החוגים שנלמדים באוניברסיטה. זה גם המסלול שמי שיודע שהוא רוצה להיות קצין, ורוצה להיות במודיעין, יכול ללכת אליו ולהתפתח באופן אישי בצורה הרבה יותר טובה. מדובר על פיתוח אישי לאורך תקופה של 3 שנים שלאחריה אתה מגיע הרבה יותר בוגר ומוכן מקצועית לתפקיד הקצונה.