משמעת ולחימה
|
החלטת להיות לוחם קרבי. אז מה בדיוק צפוי לך?
טירונות: השלב הראשון בדרך להפוך מ"צעיר פעור" ללוחם מסוקס הוא כמובן הטירונות. היא נחלקת למספר סוגים, בדרגות שונות של הכשרה (על סוגי הטירונות ראה כאן).
מה עושים בטירונות? קודם כל לומדים משמעת מהי, ומשמעת לומדים דרך הרגליים – תיזוזים בלי שום מטרה פרקטית (אל תחפשו אותה, היא איננה), מסדרים בלי סוף, ועונשים בלי חשבון, מתיזוזים בלתי אפשריים פיזיולוגית ("חצי דקה נגעתם במוצב החרמון וחזרתם") ועד לנורא מכל – שבת בבסיס!
הדגש השני בטירונות הוא כמובן על הלחימה: משחקי מלחמה, מטווחי נשק, שיעורים תיאורטיים (קצת), שבועות של אבק (או בוץ, תלוי בעונה) בשטח בלימודי שדאות (הסוואה, הקמת אוהלים, בישול קפה שחור משהו בנזונה וכו'), ועוד – בהתאם לרמת הרובאי, כמובן.
חוץ מזה, בטירונות גם מתחילים לבנות באופן הדרגתי את הכושר הגופני של החייל (מד"סים, מבחני בר-אור ומסעות) ולהפוך אותו לסוסון קטן, וגם לא מזניחים את הפן החינוכי, כאשר כל טירון לומד להכיר את ערכי צה"ל, זוכה להסברות שבועיות, מתוודע למורשת היחידה, וגם עובר סדרת חינוך מפנקת (שבוע טיולים ושיעורים מעניינים מפי מדריכות בבסיס אחר), מה שנותן קצת הפוגה בכל הבלגן.
חברים לחיים |
אימון מתקדם: לאחר הטירונות מגיע פרק האימון המתקדם (לרוב באותו הבסיס). מדובר בחודשיים-חודשיים וחצי שבהם מתמקצעים בלחימה. בשריון, בתותחנים ובנ"מ עוסקים בעיקר בלמידה תיאורטית והתנסויות במערכות המתוחכמות. בחי"ר זה יותר עבודה בשטח: לוחמה בשטח בנוי ובשטח פתוח, הסתערות וכו'. הדיסטנס עם המפקדים יורד מדרגה, אם כי לא מדרגה גדולה מדי. איך זה נגמר? במסע כומתה.
עליה ליחידה: עם הכומתה החדשה בכותפת מצטרפים הלוחמים ליחידותיהם. בחי"ר, כפלוגת מסלול, הם עושים קו (פעילות מבצעית) של כארבעה חודשים או יותר, המכניס אותם לעניינים. בשריון ובתותחנים ממשיכים הלוחמים באימונים, אך הפעם במסגרות צוותיות ועם נוכחות אינטנסיבית בשטח. הדיסטנס ממשיך להתרופף, וגם כמות התיזוזים יורדת בצורה ניכרת. סיום הקו יהיה למעשה סיום המסלול, והלוחמים יזכו בסיכת הלוחם, וייפרדו מהתיזוזים ומהדיסטנס לשלום.
עולים לפלוגות |
הצטרפות לפלוגות: עם סיום המסלול, מרבית הלוחמים הטריים מצטרפים לפלוגות המבצעיות של הגדוד. מכאן זה מחזורים של אימונים וקווים מבצעיים (כ-4-6 חודשים כל אחד) עד הסוף.
קורס מפקדים: מקצת הלוחמים ייצאו בסיום המסלול לקורס מפקדים – בהתאם לנתוניהם האישיים ולהמלצת מפקדיהם. בקורס נלמדים התפקידים הנוספים בצוות (בשריון ובתותחנים), ועקרונות הפיקוד, בפן המקצועי ובפן החינוכי. בסיום חוזרים מרבית המפקדים ליחידותיהם, ומיעוטם ממשיכים לקורס קצינים. לקורס המפקדים ניתן לצאת גם מתוך היחידה, בהמלצת המפקדים.
קורס קצינים: לקורס הקצינים מגיעים ישירות מקורס המפקדים או נשלחים מהיחידות לאחר שירות כמפקדים, וכרגיל – עם נתונים אישיים מתאימים והמלצות מהמפקדים. הוא מתקיים בביה"ס לקצינים (בה"ד 1) שבמצפה רמון, בשלוש מגמות, שמהן מעניינות אותנו שתיים: תומכי הלחימה בחזית, כמו קציני רפואה ולוגיסטיקה (10 שבועות); והלוחמים, כמו חי"ר ושריון (כשלושה חודשים). אחרי שהצוער לומד תכנים מקצועיים של לוחמה ותכנים חינוכיים של מנהיגות, וזוכה בסיכת המ"מ, הוא נשלח להשלמה חילית בבסיס החיל, ושם, במשך 3-4 חודשים, מתמקצע בתפקידו עד לרמה הגבוהה ביותר, וזוכה בדרגות הקצונה.