שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  חיילים סדירניקים   >>  אל תשמרו בבטן
דוא"ל
סיסמא
שכחת סיסמא? כניסה
הרשמה לאתר תאפשר לך
לכתוב בפורומים, לראות מי
מתגייס איתך ועוד!
משפטים צה''ליים משפטים צה''ליים
עדיף להיות שערה במנוש, מאשר בחיל החימוש
צנחנים חושבים ואז מסתערים, גולני מסתערים ואז חושבים, גבעתי חושבים שהם מסתערים ולנח"ל יש להקה טובה
את הדיסקית שלך עשו מפחית שזרקתי בבקו
ביסל"מח-כאן מתחיל הדירבוק של המחר...
עננו,שישרף כל ביסלמ"ח,עננו
הוסף משלך
פורום חיילים פורום חיילים
הודעות אחרונות:
קורס בחימוש
מעוניינת לעבור בסיס אבל להשאר באותו תפקיד
גימלים
תומך לחימה ביחידות הקומנדו
משהו קצת להצחיק את החיילים שפה
מחפשים עבודה בזמן השירות?[=
לינקים למוצרים לחיילים באלי אקספרס
איך הרווחתי כסף אחרי השחרור
מה אתם אומרים על זה
אהלן,
 לפורום


אל תשמרו בבטן
הבטן כואבת? אתם מקיאים? ייתכן שחטפתם הרעלת מזון. שתו הרבה וחכו בסבלנות- זה יעבור.

ד"ר חגי שרון
אוח, הבטן
הרעלת מזון היא מחלה נפוצה ביותר, וכל אדם יתקל בה לפחות פעם אחת בחייו- אם לא   במהלך שירותו בצה"ל אז בטיול להודו. זוהי לרוב מחלה קלה אך לעיתים היא עשויה להתמשך ולגרור אחריה סיבוכים. הסימנים הנפוצים הם כאבי בטן עוויתיים, בחילות, הקאות ושלשולים. במחלה חמורה יותר עשויים להופיע גם חום גבוה וצמרמורות, דם בצואה, התייבשות, הפרעה בתפקודי הכליות, ועוד.
 
ישנם שני גורמים עיקריים להרעלות מזון: זיהום על ידי מיקרואורגניזמים (וירוסים, חיידקים, טפילים) או אכילת רעלנים (חומרים כימיים שהם רעילים לגוף). זיהום במיקרואורגניזמים מזיקים נגרם לרוב מהיגיינה ירודה בזמן הכנת המזון (אי שטיפת ידיים לפני, כלים מלוכלכים וכו') או מאחסון מזון בתנאים לא מתאימים. רעלנים במזון עשויים להגיע מחומרי ריסוס, חומרים אליהם נחשף המזון בשל אי הקפדה או בשל חיידקים שגדלים עליו ומפרישים רעלנים שהם מזיקים עם בליעתם, גם אם החיידקים אינם גורמים למחלה.

סימני המחלה מגוונים ותלויים המידה רבה בגורם הספציפי. עם זאת, ההופעה הקלאסית היא של סימנים המופיעים במהירות, לרוב תוך חצי שעה עד שש שעות מאכילת המזון הנגוע, וכוללים כאמור כאבי בטן עוויתיים, בחילות, הקאות ושלשולים. בררו אם אחרים אשר אכלו אותו מזון כמוכם חשים אף הם ברע– תשובה חיובית תחזק את האבחנה. המחלה לרוב אינה חמורה וחולפת גם ללא טיפול תוך 24 עד 72 שעות.
 
שתו הרבה
 
אם אתם סובלים מסימני הרעלת מזון הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להימנע מאכילה כל עוד הבחילות וההקאות נמשכות. חשוב לשתות נוזלים רבים ככל האפשר. זכרו כי הגוף מאבד נוזלים רבים דרך הקאות, שלשולים והזעה (בייחוד אם יש לכם חום גבוה) והקפידו למנוע מראש סכנת התייבשות. שתו בלגימות קטנות כדי לא להעמיס על הקיבה (מים נספגים מהר בקיבה), רצוי מים צלולים ולא משקאות מסוכרים או מוגזים. הימנעו ממוצרי חלב.

לרוב השלשולים אינם קשים עד כדי הזדקקות לתרופות אבל אם אתם סובלים משלשולים מרובים, ללא חום גבוה או שלשול דמי, וללא סימנים יוצאי דופן אחרים, ניתן לקחת כדור נגד שלשול (אימודיום, סטופיט) אחד. אין לקחת יותר מכדור אחד ביום. לבחילות ניתן למצוץ מעט לימון (תרופת סבתא, אבל עובדת) או לקחת כדור פרמין אחד. בכל מקרה יש לקרוא את עלון התרופה לפני לקיחתה או להתייעץ עם הרוקח. כדורים אלו נמכרים ללא מרשם רופא.

לאחר שאתם מסוגלים לשתות ללא הקאה או בחילה משמעותית, נסו להתחיל לאכול. יש להתחיל בכמויות קטנות ולאכול אוכל קל (לחם, אורז תפוחי אדמה מאודים). אל תאכלו אוכל מטוגן, פירות או מוצרי חלב. פנו לבדיקה אצל הרופא אם יש בנוסף לסימני הרעלת המזון שצוינו לעיל אתם סובלים גם מאחד או יותר מהבאים :
- חום גבוה (מעל 38.0 מעלות).
- אי יכולת לשתות נוזלים (שותים ומקיאים מייד).
- שלשול דמי או הקאה דמית.
- כאבי בטן חזקים מאד או מתמידים (לא כאלו שבאים והולכים אלא נמצאים כל הזמן).
- הבטן נפוחה או רגישה למגע.
- כל מחלה הנמשכת מעל 48 שעות ללא שיפור.
- אתם סובלים ממחלה כרונית אחרת (סוכרת למשל או מום לב מולד).
- כל סימן יוצא דופן שאינו מתאים להרעלת מזון פשוטה כפי שתוארה לעיל (כאבי ראש חזקים מאד, הפרעות בדיבור או בראיה, בנשימה וכו').

הרופא יבדוק אתכם ויבצע בדיקות מעבדה מתאימות (לרוב בדיקת דם, צואה ותרבית צואה) ויחליט בדבר הצורך בטיפול נוסף (תוספי מזון, אנטיביוטיקה, נוגדי שלשול או אחר). זכרו גם שאם החלמתם מהמחלה החריפה אבל נותרתם עם סימנים קלים מתמשכים כגון שלשול קל מדי יום, בחילות קלות כל הזמן או כל שינוי אחר-  פנו לרופא לביצוע בדיקה גופנית ובדיקות דם וצואה.

ד"ר חגי שרון עובד כיום במחלקה לנוירולוגיה בבית החולים איכילוב בתל אביב.

  
שתף    
כתבות נוספות
ביקורופא (ביקור רופא) לשעבר: קצין העיר
גלולות בצבא - למניעת הריון ולהסדרת המחזור
משקפיים בצבא
צריכת משקאות ממותקים מעלה את הסיכון לחלות בסרטן
מדוע הריטלין מזיק ואיך זה קשור לצבא
אוקטובר - חודש המודעות לסרטן השד
123
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.