שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  חיילים סדירניקים   >>  הליך משמעתי
דוא"ל
סיסמא
שכחת סיסמא? כניסה
הרשמה לאתר תאפשר לך
לכתוב בפורומים, לראות מי
מתגייס איתך ועוד!
משפטים צה''ליים משפטים צה''ליים
עדיף להיות שערה במנוש, מאשר בחיל החימוש
צנחנים חושבים ואז מסתערים, גולני מסתערים ואז חושבים, גבעתי חושבים שהם מסתערים ולנח"ל יש להקה טובה
את הדיסקית שלך עשו מפחית שזרקתי בבקו
ביסל"מח-כאן מתחיל הדירבוק של המחר...
עננו,שישרף כל ביסלמ"ח,עננו
הוסף משלך
פורום חיילים פורום חיילים
הודעות אחרונות:
קורס בחימוש
מעוניינת לעבור בסיס אבל להשאר באותו תפקיד
גימלים
תומך לחימה ביחידות הקומנדו
משהו קצת להצחיק את החיילים שפה
מחפשים עבודה בזמן השירות?[=
לינקים למוצרים לחיילים באלי אקספרס
איך הרווחתי כסף אחרי השחרור
מה אתם אומרים על זה
אהלן,
 לפורום


הליך משמעתי
ההליך המשמעתי בצה"ל בעייתי מאוד, ולא נראה שהפרקליטות הצבאית מתכוונת לשנות את המצב.

עו"ד זאב פישר אתר Army
הליך משמעתי

כאשר בית משפט דן בעניינו של חשוד או נאשם, מקלידה הקלדנית את הפרוטוקול. בפרוטוקול יכול לצפות, תוך כדי הקלדה, סניגורו של החשוד או הנאשם, ולבקש לתקנו תוך כדי הקלדה, על מנת לוודא שהפרוטוקול משקף את הדברים אשר נאמרו באולם בית המשפט באופן מדויק. מצב זה קיים למרות העדרו של חשש של ממש כי השופט ישגה בדרך ניהול המשפט, או כי אחת מזכויותיו של החשוד או הנאשם תקופח. מצב הפוך בתכלית נוהג בדין המשמעתי בצה"ל. 

ההליך המשמעתי הצבאי הוא הליך בעייתי מאוד, בקריטריונים משפטיים. מדובר בהליך בו הופך גורם פיקודי גם לשופט, הליך בו ישנו חשש עמוק כי המפקד לא יהיה אובייקטיבי וינצל את סמכויותיו לרעה, בשל רצונו "לגמול" לחייל. במצב זה, הדרך היחידה לאזן את הקושי העצום בהליך, היא לוודא כי יישמרו זכויותיו של החייל להליך הוגן במלואן. זכויות אלה, שהן רחבות למדי וכוללות מגוון זכויות משנה, כגון זכות לסרב להישפט בפני קצין שיפוט מסוים, לעיין בחומר הראיות, לזמן ולחקור עדים, וכיו"ב, מהוות את הבלם החשוב ביותר שאמור להפוך את ההליך המשמעתי להליך הוגן. על זכויות אלה נוספה לאחרונה חובתו של קצין השיפוט לנהל פרוטוקול ולנמק את פסיקתו.

אך מי מוודא קיומן של זכויות אלה? קצין השיפוט! התיעוד מסור בידיו של קצין השיפוט. קציני השיפוט בצה"ל טרם הפנימו כי טופס התלונה אינו רכושם הפרטי אלא מסמך המתעד פרוטוקול דיון, והם מקפידים לשמור על "חשאיותו". מרבית ההליכים המשמעתיים בצבא מתקיימים תוך שנשמטות חלק מזכויות החיילים. כך גם תיעוד המהלכים במהלך הדיון נעשה על ידי קציני השיפוט באופן חלקי ובלתי מדויק, מבלי שניתנת לחייל זכות לתקן אותו.

מצב בלתי נסבל

מצב זה הופך את הזכויות בהליך המשמעתי לזכויות חצי "תיאורטיות", המבוססות על רצונו הטוב של קצין השיפוט להודות כי טעה. די בכך שיאמר קצין השיפוט כי אינו זוכר כיצד ניהל את ההליך, אך הוא זוכר שעשה זאת בהתאם לטופס התלונה, כדי שתופעל "חזקת התקינות המנהלית" והפרקליטות הצבאית תניח, לטובתו, כי ההליך התנהל כהלכה, ואין מקום להתערב בו.

מצב זה הוא בלתי נסבל. בעבר, שאפה הפרקליטות הצבאית לשנות מצב זה ולערוך טופס תלונה הדורש החתמה של החייל על נכונות הדברים האמורים בו בכל שלב מרכזי של ההליך. על אף שלא די בכך, אנו סבורים שזוהי התחלה טובה בהחלט, שתאפשר פיקוח טוב יותר על ההליכים המשמעתיים. 

האמון הבלתי מסויג שנותנת הפרקליטות הצבאית בדבריהם של מפקדים זוכה לגיבוי מוחלט מבית המשפט העליון. למרבה הצער, הפרקליטות הצבאית של היום אינה מראה כל רצון לקדם רפורמות מסוג זה.

אהבתם את הכתבה? תוכלו לקרוא עוד בספר
"לפנים משורת הדין" 

    
שתף    
כתבות נוספות
עריקות בשירות מילואים
1234
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.