אודם וגירוי בעיניים הן תלונה נפוצה ביותר. לעיתים מדובר בתלונה החולפת תוך מספר שעות (כשחוזרים מהשטח המאובק לבסיס או כשחולף ההנגאובר של יום ראשון בבוקר לדוגמא), אולם כאשר מדובר במצב מתמשך, יתכן שמדובר בדלקת. התלונות הקלאסיות הן אודם, גירוי (לרוב תחושה של "חול בעין"), דמעת, רגישות קלה לאור. תלונה אופיינית היא שהעין מעט "דבוקה" בבוקר, ולעיתים ישנה גם הפרשה מהעין.
רוב המקרים נגרמים על ידי דלקות מוירוסים, אולם סיבות נוספות לעיניים אדומות הן דלקות חיידקיות, תגובות אלרגיות או חשיפה לרעלנים שגורמים לגירוי הרקמה. אם אתם סובלים גם משפעת או צינון, או אם יש עוד בן משפחה או אדם קרוב אליכם הסובל מאודם וגירוי של העין, הדבר מחזק אבחנה של דלקת ויראלית, שהיא מדבקת מאד.
לא להפצה
הצעד הראשון שכדאי שתעשו במקרה זה הוא להימנע מהפצת המחלה לעין הבריאה ולאחרים. שטפו ידיים היטב לפני שתיגעו בעין הבריאה אחרי שנגעתם בעין החולה. געו בעין המודלקת בעזרת נייר או צמר גפן ולא באצבע, החליפו ציפית על הכרית מדי יום ונגבו כל עין במגבת נפרדת. כדי לחוס על עיניהם של הסובבים, הקפידו על הפרדת מגבות, כריות וכדומה, משל שאר בני הבית.
שמרו על העין החולה: אין לשים איפור על העין או בסביבתה ואסור להרכיב עדשות מגע כל עוד העין מודלקת. הימנעו מסביבה מאובקת או מעישון (ויש כאלו שהעין האדומה שלהם תחלוף במהרה עם הפסקת העישון...).
טפלו בזה
באשר לטיפול, אל תחבשו את העין אלא השאירו אותה פתוחה. אם העין מגרדת או יש "תחושת חול" בעין, קנו טיפות מלאכותיות בבית המרקחת והשתמשו בהן להקלה, לפי ההוראות. ניתן להשתמש בקומפרסים חמים להקלת הסימנים ולניקוי הפרשות. השתמשו במגבת לחה או תיון שהושרה במים חמימים. היזהרו לא להשתמש במים חמים ממש אלא חמימים בלבד.
זכרו כי עין היא דבר רגיש מאד. אם אתם משוכנעים שיש לכם דלקת וירלית או אלרגיה קלה, ניתן לנסות ולטפל בכך בבית, אך בכל מקרה רצוי כי תפנו לבדיקת רופא.
אתם חייבים לראות רופא אם העין מאד כואבת, רגישה מאד לאור, אם ישנה הפרשה דמית או צהבהבה מהעין, חום גבוה או תחושה כללית רעה, הפרעה בראייה, כאבי ראש חזקים, כאבי אוזניים או אם המצב אינו משתפר לאחר חמישה ימי טיפול ביתי. אם אתם סובלים מדלקות עיניים חוזרות זוהי גם סיבה לגשת לבדיקת רופא עיניים בזמן דלקת ולבצע הערכה בדבר סיבה אפשרית.
ד"ר חגי שרון עובד כיום במחלקה לנוירולוגיה בבית החולים איכילוב בתל אביב.