 צילום: ניר אריאלי
|
יחידת הבקרה האווירית הצפונית של חיל האוויר עמדה על סף פינוי במהלך מלחמת לבנון השנייה. כעת הותר לפרסום כי ב-13 ביולי 2006, יום לאחר פרוץ המלחמה, פשטה בשטחי הבסיס שריפת ענק, שכובתה רק כעבור שבע שעות.
"שבע כבאיות ושבעה מטוסי ריסוס הגיעו ליב"א ופיזרו חומרים מעכבי בעירה בכל נקודה אפשרית", סיפר מפקד יחידת הבקרה, סא"ל אביב. בעקבות החשש להתפשטות מהירה של האש, הורה סא"ל אביב על פינוים משטח הבסיס של 37 איש, מתוך כוונה לפנות את יתר המשרתים בהמשך.
מקרה זה לא היה היחיד שנרשם ביב"א הצפונית במטרה לפגוע בפעילותה הסדירה, אולם היחידה המשיכה לעבוד באינטנסיביות בימי הלחימה. בין הצלחותיה במלחמה ניתן למנות את השתתפות היחידה בהפלת שני מטוסים זעירים ללא טייס, אותם שיגר ארגון חיזבאללה. "התרסקות מזל"ט כזה על בתי-הזיקוק בחיפה או על הקריה, הייתה יוצרת אפקט תודעתי חזק מאוד ושלילי ביותר מבחינת ישראל", הסביר סא"ל אביב. "אם מזל"ט היה מגיע לתל אביב באמצע המלחמה, זה אומר שחיל האוויר נכשל. לשמחתנו, הצלחנו לסכל את הניסיונות האלו".
מערך הבקרה האווירי מורכב ממספר יחידות אזוריות הפרוסות ברחבי הארץ, העוסקות בגיבוש תמונת המצב של כלי הטיס השוהים במרחב האווירי של ישראל. כל מטוס שמתקרב למרחק מוגדר מגבולות ישראל, מחויב על-פי חוקי התעופה הבין-לאומיים להזדהות בפני מערך הבקרה. במקביל, אחראיות יחידות הבקרה על זיהוי ניסיונות חדירה למרחב האווירי, באמצעות שימוש במכ"מים, באנטנות ובכלים טכנולוגיים מתקדמים אחרים.