שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  מגזין חיילים | שבוז   >>  עלתה על סרטון
המדריך למתגייס
חדשות
כתבות מגזין
ד"ש מצולם
פגישה אישית
לוחם בכותרות
נספח צבאי
גיבור בשבוע
העולם הערבי
שירות ב"במחנה"
סקר מומלצי שבוז חיילים
מהו המאכל הכי טעים במנת קרב?
עלתה על סרטון
סוריה לחצה - וסרט ביקורתי נבעט מפסטיבל קולנוע
ג'קי חוגי, ‏יום רביעי ‏10 ‏דצמבר ‏2008
אסד. משתיק את הכורדים

הפתעה ציפתה לבאי פסטיבל הסרטים הבין-לאומי בקרתגו שבתוניס. ללא הודעה מראש, בוטלה הקרנתו של סרט תיעודי שביימה היוצרת הסורית רים עלי. הסרט, "זבד", מגולל במשך 42 דקות את סיפורה של צעירה בת המיעוט הכורדי בסוריה, המשתחררת מן הכלא. מצוידת ברעיונותיה הקומוניסטיים על שוויון למיעוטים, היא חוזרת לפעילות פוליטית תוססת, אולם עד מהרה מגלה שגם המאבק הצודק ביותר אינו יכול להתקיים על בטן ריקה. בחיפושיה אחר פרנסה אלמנטרית, מחליטה הגיבורה להניח לפוליטיקה ויוצאת לחפש את עתידה האישי מחוץ לגבולות ארצה.
"זבד" שובץ בקטגוריית הסרט התיעודי הקצר, והתחרה בעשר יצירות כמותו. הוא היה מיועד להקרנה פעמיים, ואולם הודעה יבשה שנתלתה מחוץ לאולם בישרה כי במקומו יוקרן סרט אחר.
מאחורי הביטול הסתתרה דרמה. התברר כי משרד התרבות של תוניס לחץ על המארגנים להסיר את "זבד" מלוח ההקרנות. מאחורי הלחצים עומדת השגרירות הסורית במדינה, שראתה ביצירה כתב אישום נגד דמשק וביקשה בכל מחיר למנוע את ההקרנה.
בשבועות האחרונים מלאה העיתונות הערבית בדיווחים על התנגשויות בין משטרת סוריה למפגינים כורדים. מה שעורר את זעמם של הכורדים הפעם היה צו שפרסם הנשיא בשאר אסד, המחייב את תושבי המחוזות באזורי גבול לבקש מעתה אישור לכל רכישה של שטח אדמה, או לבנייה של בית. אזורי הגבול ידועים כבעלי רוב כורדי.
ממשלת תוניס העדיפה להקריב את עלי ואת חירות היצירה, במקום לסרב לאחים הסורים. הבמאית נאלצה לבלוע את הצפרדע, אבל בכך לא תמה הפרשה. חברי ועדת השיפוט, המונה אנשי קולנוע מתוניס, ממצרים, מהרשות הפלסטינית וממדינות מערביות, החליטו להגיב. הם הצהירו שבשל הפסילה, איבדה התחרות מכשרותה, וביטלו את קטגוריית הסרט התיעודי הקצר.
מכה אנושה לחופש היצירה? כן ולא. בניגוד למה שאפשר לחשוב, בתרגיל הזה כולם הרוויחו: דמשק הצליחה לבלום מהלך שיפגע בתדמיתה בזירה תרבותית חשובה. תוניס גזרה את הקופון והוכיחה חברות אמיצה כלפי ידידה חשובה בליגה הערבית; חברי הוועדה הוכיחו שבידם המילה האחרונה; ואפילו הסרט עצמו זכה להתעניינות רבה עוד בטרם הוקרן.

חתונת הכסף
אפשר להיות דתי, יפה תואר, שמרן וגם נערץ על הציבור. כזה הוא אחמד שוכיירי, בעל תוכנית טלוויזיה בערוץ הלוויין הסעודי MBC. התוכנית, "סכנות", עוסקת בצורה קלילה בבעיות היום-יום, הנוגעות למוסר ולדת. מאחר שסגנונו הומוריסטי ואינו נוגע כמעט בפוליטיקה, נתפס שוכיירי כ"דתי המחמד" של ענף הבידור, אם אפשר לקרוא לזה כך, בסעודיה ובמדינות ערב.
באחת התוכניות יצא שוכיירי לבדוק כמה עולה לממן חתונה. הוא דילג בתזזיתיות בין בעלי אולמות, תקליטנים, צלמים וחברות נסיעות המוכרות חבילות לירח דבש. בין השאר מצא כי טבעת תעלה 5,000 ריאל (שער החליפין זהה כמעט לזה של השקל), אבל יש גם טבעות ב-12 אלף. על מנה משלמים 140 ריאל לאדם. ירח הדבש יעלה 15 אלף ריאל (במלזיה), 20 אלף (במצרים) ו-30 אלף (בארה"ב). הוא הגיע למסקנה כי ההוצאות על חתונה ממוצעת יגיעו ל-200 אלף ריאל (190 אלף שקלים) - סכום גבוה לכל הדעות, במיוחד לנוכח העובדה כי משכורת ממוצעת של צעיר סעודי עומדת על 4,000 ריאל.
מה לכל זה ולדת? מסע הדילוגים של שוכיירי נועד להוכיח כי המחיר מהווה חסם בפני חתנים צעירים בבואם להציע נישואין. במקום להינשא בגיל 20, הם מחכים עוד שנים ארוכות, בתקווה להתבסס כלכלית, ורק אז מתפנים להתמסד. בינתיים נותרת הכלה בבדידותה, ועלולה למצוא את עצמה ביחסים זוגיים שמחוץ לנישואין. כמובן שבידי החתן פתוחה האפשרות ליזום חתונה צנועה בבית, אבל אז ירכלו כולם על עוניו. כן, גם הערבים הם פולנים כשצריך.

איברים על החוק
מתחת לאפה של מערכת הבריאות במצרים מתקיים סחר ער באיברים. פעילי זכויות אדם (וגם מתנגדי משטר) מאשימים את הממשלה כי היא נותנת יד לארגון שלם המקיף רופאים, מאכערים ובעלי בתי-חולים, שנועד לספק לעשירים ולחולים את הדבר היחיד כמעט שיש לעניים המתקיימים בקושי - איברי גוף חיים ופועמים.
במצב הקיים כיום, אין מי שיגן על התורמים. מחיר כליה בשוק השחור עומד על 60 אלף לירות מצריות (42 אלף שקלים). למרות זאת, משלמים המתווכים לתורם עשרת אלפים לירות בלבד, ואת השאר משלשלים לכיסם. בכמה מקרים, קיבלו תורמים את שכרם בשטרות מזויפים. קרה גם שילדים נותחו להוצאת איבר מגופם, וקיבלו בתמורה רק אלף לירות (כ-700 שקלים).
שר הבריאות, ד"ר חאתם אל-גבלי, טוען כי אנשיו עורכים באחרונה פשיטות על בתי-חולים, אבל חושפי המחדל מגחכים. הם דורשים פעילות נמרצת יותר וגם חקיקה. תנועת "האחים המוסלמים", הרואה בסחר האיברים עבירה הלכתית, אף דרשה את פיטורי השר. "הפשיטות הן הצגה", אמר ד"ר סאלם סלאם, מרצה באוניברסיטת קהיר ופעיל זכויות אדם, "הם פושטים על בתי-חולים קטנים, המבצעים לא יותר משני ניתוחים בשבוע. מי שפועל בחירות מלאה הם בתי-החולים הפרטיים. באחד מהם נערכו אלף ניתוחים בשנה".
המאשימים טוענים, כי אישים במפלגת השלטון תופסים מקום מרכזי בענף. הם רומזים אפילו כי חלק מהם חברים ב"ועדת המדיניות", אחד הגופים החשובים במפלגה, בראשו עומד גמאל מובארק, בנו של הנשיא, המיועד ליטול ממנו את מושכות השלטון. אז מי שרוצה לדעת מדוע נחשף המחדל דווקא עכשיו, ולמה שתקו כולם שנים, הרי לו התשובה: מישהו, שאינו רוצה בירושת גמאל, מעוניין מאוד להציגו כשותף לפעילות בלתי חוקית.

תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
כתבות נוספות
תסביך פאלי
בין ערב למערב
ברק בעיניים
יאללה מכות
פמיניסטית לאללה
הסעודי הזה הוא עני
1234567
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.