ידיעה שפורסמה בשבוע שעבר בעיתון לבנוני לכדה את העין. נמסר בה כי ראש המודיעין הצבאי של סוריה, אסף שווכת, הושם תחת פיקוח חמור של גופי הביטחון. תנועותיו הוגבלו, ולמעשה מאז רצח רפיק חרירי, בפברואר 2005, הוא נתון במעצר בית.
המקור לסיפור היה עבד אלחלים חדאם, סגנו לשעבר של אסד, הגולה כיום בפריז. חדאם סיפר כי הפגיעה במעמדו של "האיש החזק" בסוריה הגיעה לשיאה בעקבות ההתנקשות בבכיר חיזבאללה עימאד מורנייה. בצעד מופגן, העיד חדאם, הופקד על החקירה מקורב אחר, חאפז מחלוף, בן-דודתו של בשאר.
הידיעה אומצה בחום על-ידי תחנות רדיו ואתרי אינטרנט בישראל. ישראלים שנחשפו אליה עשויים היו להתרשם, כי הצמרת הסורית היא חצר ביזנטית הרוחשת אינטריגות רחוקות מהעין. בהחלט ייתכן כי הרושם הזה נכון, אבל הידיעה הזו צריכה להילקח בזהירות רבה. מאחוריה מסתתרת מערכת יחסים סבוכה בין גורמי כוח בסוריה ובלבנון.
כמה עובדות חשובות לא הוזכרו בסיפור: שווכת מקורב מאוד לבשאר אסד. לא רק שהוא אוחז בתפקיד ביטחוני רם, הוא אף נשוי לאחותו של הנשיא, בושרא. עבד אלחלים חדאם, הסגן הנצחי של אסד ושל אביו, הנשיא חאפז, הפך בשנים האחרונות לאחד משונאי המשטר האסדי. לפני שלוש שנים, לאחר שנותר נטול סמכויות והשפעה, הוא עזב את דמשק בטריקת דלת, הצטרף למנהיג הגולה של תנועת "האחים המוסלמים" הסורית, והחל לקרוא להפלתו של המשטר הסורי. היומון שפרסם את דבריו, "אל-מוסתקבל", הוא עיתונה של משפחת חרירי, המנהלת נגד אסד ותומכיו מסע הכפשה מתמשך מאז רצח אביהם לפני שלוש שנים.
היכרות עם העובדות הללו מעניקה לסיפור הסנסציוני את המקום הראוי לו והופכת אותו לחשוד בעיני הקורא. הידיעה המופרכת היא חלק מקרב הענקים בין סוריה, המדינה הערבית היחידה התומכת באיראן ובחיזבאללה, לבין גוש המדינות המתונות, המונהג בידי סעודיה. משפחת חרירי, המעודדת פרסום ידיעות מסוגן של אלה בעיתונה, מקורבת מאוד לארמון הסעודי.
מי שנעצב על לבו לנוכח המלכודת שהוטמנה לסורים, יכול להתנחם בכך שהם יודעים לרקום מניפולציות כאלה לא פחות משהן נרקמות נגדם. רק בשבועות האחרונים פורסמה סדרת הדלפות בתקשורת הערבית, שמקורה אצל גורמים רשמיים, עלומי שם, בצמרת הסורית. בידיעות הללו נטען, כי מנגנון מודיעין של מדינה ערבית היה שותף לרצח עימאד מורנייה יחד עם המוסד הישראלי. הרמז היה ברור. הקורא הובל באפו לחשוב כי המודיעין הסעודי היה שותף למזימה.
חבר פרלמנט סורי חשף מידע ביטחוני רגיש, ואולץ לחזור בו - אבל הקלטת לא משקרת
פליטת פה של חבר פרלמנט סורי הצליחה לסבך את דמשק בחשיפה של מידע ביטחוני רגיש, הקשור למתיחות עם ישראל. לאחר שניסה "להפיל" את האשמה על העיתון שראיין אותו - הסתבך גם בשקר.
תחילת הפרשה בידיעה שפורסמה בעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון. העיתון, בבעלות סעודית, ערך ריאיון טלפוני עם מוחמד חבש, יו"ר ועדת היחסים הסוריים-איראניים בפרלמנט. חבש, הנחשב לאחד מדובריה הבולטים של סוריה בתקשורת הערבית, אישר פרסומים בישראל, לפיהם איראן הקימה בעבור המודיעין הסורי מתקני האזנה שיעדם הוא ישראל.
"הימצאותם של מתקנים אלה אינה סוד, וסוריה עושה מה שהיא מחויבת לו כדי להגן על אדמתה ונעזרת במידע הצבאי הדרוש", ציטט העיתון את חבש. "סוריה צריכה להגן על עצמה, כי אנחנו עדיין במצב מלחמה עם ישראל".
חשיפת המידע חוללה סערה בדמשק, בעקבותיה נשלח חבש להכחיש את הדברים שאמר בעצמו. בשני ראיונות לערוצי טלוויזיה חשובים, המקורבים לארמון הסעודי, טען חבר הפרלמנט בלהט, כי דבריו בעיתון הוצאו מהקשרם. הוא לא ידע מה מחכה לו מאחורי הפינה: בצעד פשוט מאין כמותו, העבירה מערכת העיתון לאותן תחנות את קלטת השיחה הטלפונית שערכה עם חבש. בקלטת הוא נשמע אומר את הדברים שיוחסו לו, מילה במילה.
האיסור הסעודי על שהיית נשים לבדן במלונות בוטל, ומיזם חדש כבר החליט לנצל את זה
חד מסמלי השליטה הגברית באישה הסעודית הוסר באחרונה, ונשות הממלכה חוגגות עד הסוף: הממשלה החליטה כי נשים יורשו מעתה ואילך ללון לבדן בבתי-מלון, אפילו שאינן מלוות בגבר שהוא בן- זוגן או קרוב משפחתן.
מקורו של האיסור בצו מוסרי, והוא נועד למנוע התפתחות של זנות בבתי- המלון. בפועל, הוא גרם לעיוותים רבים. נשים שנזרקו מבתיהן על-ידי הבעל, או כאלה שנתקעו בעיר מרוחקת אחר יום עבודה מתיש, הגיעו בשעות הלילה לבתי-מלון ונדחו על-פי חוק. התקנה החדשה מאפשרת למלונות לקבל נשים בגפן, כנגד הצגת תעודת זהות הנושאת תמונה. פקידי הקבלה, מצדם, חייבים לדווח מיד לאחר ביצוע הרישום לתחנת המשטרה הקרובה.
קבוצה של נשות עסקים החליטה מיד להפוך את ההיתר החדש למיזם: הן הקימו בבירה ריאד מלון לנשים בלבד, בן 25 חדרים, המנוהל בידי נשים. הוא יכלול אולם כנסים, מועדון כושר גופני ואגף ספא, שבו יוכלו האורחות ליהנות מ-150 סוגי טיפולים. מאחורי היוזמה העסקית עומדת קבוצת נשים, בהן גם כמה מנסיכות משפחת המלוכה.
החוק בסעודיה, המבוסס במידה רבה על ההלכה האסלאמית, מטיל מגבלות רבות על נשים. אסור להן לנסוע לחו"ל בלי אישורו של בעל או בן משפחה, אין באפשרותן להוציא רישיון נהיגה, ואם ייראו עם גבר שאינו קרוב משפחה או בעל, הן עלולות להסתבך עם משטרת המוסר.
מבחינתן של נשות סעודיה, בהקמתו של המלון החדש יש צדק פואטי. חלק יראו בו אפילו סגירת חשבונות קטנה. זהו המקום היחידי בממלכה, שבו הכניסה לגברים איננה רק סגורה - היא פשוט אינה קיימת.