צילום: ענת ברקאי
|
תוכנית חדשה עשויה לפתוח את שערי קורס הגיור בפני חיילי מילואים צעירים, שהתחילו בתהליך טרם שחרורם. חידושים נוספים בנתיב: ליווי אישי של חיילים "מתנדנדים" וקיום סמינרים בבסיסים פתוחים. נשקלת פתיחת פלוגת חניכים נוספת. כשני שלישים מבוגרי הקורס בוחרים להתגייר
קורס הגיור של צה"ל עשוי להיפתח גם בפני אנשי מילואים. יוזמה חדשה, הנבחנת בימים אלו באגף משאבי האנוש, עשויה לאפשר לחיילים שהשתחררו בטרם הספיקו להשלים את התהליך - לסיימו לאחר שכבר פשטו מדים.
"טבעי שאנשים כאלו יעברו את התהליך במקום בו החלו אותו, בצבא", נימק רע"ן עלייה והשתלבות במפקדת קצין החינוך והנוער הראשי, סא"ל מושיק אביב.
בקורס נתיב האחרון נערך פיילוט ראשוני של התוכנית, במסגרתו נטלו חלק מספר אנשי מילואים בסמינרים השונים. הקורס מעניק למשתתפים הזדמנות להעמיק את ידיעותיהם על התרבות והמורשת הישראלית והיהודית במהלך השירות הצבאי.
מדי שנה נרשמים לקורס נתיב מאות חיילים, שלומדים על היסטוריה, ציונות, תנ"ך, מחשבת ישראל ועולם המעשה היהודי. בתוכנית אף משולבים טיולים וסיורים מודרכים, סדנאות מיוחדות ופעילויות למען הקהילה. חלק מבוגרי הקורס בוחרים בסופו להמשיך בגיור ועוברים סמינרים מיוחדים לצורך השלמת התהליך עד תום.
שיעור החיילים הבוחרים באפשרות זו הנו גבוה יחסית: מנתוני אמ"ש עולה כי רק אחד מתוך שלושה חיילים לא יהודים שסיימו את הקורס - מעדיף שלא להתגייר. החלטה זו נובעת, כנראה, בעיקר מתחושת חוסר בשלות, מקשיים להתמודד עם דרישות בית-הדין הרבני ומחפיפת זמנים בין מועדי היציאה לקורסי פיקוד לבין תהליך הגיור. בשנים האחרונות חל שינוי בהרכב האנושי של ההשתלמות, כאשר גברים רבים יותר בחרו לצאת לקורס, וכיום שיעורם בקורס עומד על כ-45 אחוז מבין כלל החניכים.
במחזור האחרון יושמו יוזמות אחרות, בהן הענקת ליווי פרטני לחיילים השוקלים לעזוב את התוכנית, במטרה לצמצם את אחוזי הנשירה. בקורס הבא מתכננים בנתיב להרחיב את ההשתלמות ולפתוח פלוגת חניכים נוספת. פרט לכך, יוכלו חיילים שיבחרו להמשיך בגיור, לעבור חלק מהסמינרים בבסיס פתוח.