שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  מגזין חיילים | שבוז   >>  מהפכת הדין המשמעתי
המדריך למתגייס
חדשות
כתבות מגזין
ד"ש מצולם
פגישה אישית
לוחם בכותרות
נספח צבאי
גיבור בשבוע
העולם הערבי
שירות ב"במחנה"
סקר מומלצי שבוז חיילים
מהו המאכל הכי טעים במנת קרב?
מהפכת הדין המשמעתי
פקודת מטכ"ל חדשה ומעודכנת תחליף עשרות פקודות, הוראות וחוקים בנושא
שיר כהן, ‏יום שני ‏28 ‏יולי ‏2008
משפט לדוגמה
צילום ארכיון: ניר אריאלי
השינויים המרכזיים: פחות קצינים יורשו לנהל הליכים משמעתיים, נגדי משמעת יוכלו לרשום תלונות גם בקניונים, ותלונה שלא נדונה בתוך 15 יום – תבוטל. במקביל, תימשך הפעילות לצמצום הטלת עונשי מחבוש: רק רס"נים ומעלה יוכלו לשלוח חיילים למאסר


הדין המשמעתי בצה"ל עומד בפני שינויים מהותיים, שיעוגנו בתקופה הקרובה בפקודת מטכ"ל, בתום הצגתם למטה הכללי.
במסגרת עדכון הפקודה, יוסדר תחום הענישה באופן המאזן בין הצורך בצמצום סמכויות קציני השיפוט לבין השאיפה לספק למפקדים כלים יעילים לאכיפת המשמעת.

כחלק משורת השינויים, ייהנו נגדי המשמעת מסמכויות רחבות יותר, הן בתוך יחידתם והן מחוצה לה. מעתה יורשו הנגדים למלא טופס תלונה נגד כל חייל או קצין המשרת ביחידתם או השוהה בתחומה, למעט מפקד היחידה. חופש הפעולה של נגדי המשמעת יגלוש אל מחוץ לתחומי הבסיס, בתחנות אוטובוס ואפילו בקניונים, בהם יורשו להגיש תלונה נגד חיילים שאינם מדוגמים או שהתנהגותם פרועה, בדומה לסמכויות השוטרים הצבאיים. 

"אנחנו רוצים שנגדי המשמעת יגלו מעורבות גם מחוץ ליחידה, וישמשו אוטוריטה לנושא המשמעת בקרב החיילים, כגורם מקצועי בעל הסמכויות הנרחבות ביותר בתחום", הסביר רמ"ד דין משמעתי בבית-הספר למשפט של הפרקליטות הצבאית, רס"ן ברק סימנטוב, שריכז את עבודת המטה לגיבוש השינויים.

כיום, רושמים נגדי המשמעת היחידתיים הערות משמעת רק לחובת אנשי צבא שדרגתם נמוכה משלהם. "פעילות נגדי המשמעת החטיאה את המטרה עד היום. מצד אחד, הם כביכול אמונים על המשמעת והסדר ביחידה, אך למעשה הם אינם מורשים להגיש טופס תלונה אפילו נגד הקצין הזוטר ביותר בבסיס, כמו גם נגד חיילים שאינם שייכים ליחידה, אך נמצאים בתחומה", סיפר רס"ן סימנטוב.

בד בבד, יורחבו סמכויותיהם של קציני השיפוט היחידתיים, והם יוכלו להגיש תלונה נגד כל לובש מדים בדרגה נמוכה משלהם, השוהה ביחידתם. הפקודה תאפשר גם לשוטרים הצבאיים לרשום תלונה לחיילים בדרגה גבוהה משלהם, בעוד שכיום הם רשאים למלא דוח בלבד, ומפקדו של החייל הרלוונטי מתרגם אותו בפועל לתלונה.

לא רק סא"לים

הפקודה המעודכנת ממשיכה את המגמה שמתווה הפרקליטות הצבאית לצמצום הטלת עונשי מאסר על חיילים שביצעו עבירות. השאיפה להגביל את עונשי המחבוש החלה עוד בשנת 2004, אז פרסמה מזכירות הפיקוד העליון חוזר בעניין "צמצום סמכויות הענישה". עם זאת, מנתונים שרוכזו במפקדת קצין השלישות הראשי שנה מאוחר יותר - בעקבות תוצריה של עבודת המטה לתכנון הפקודה - נרשמה דווקא עלייה במספר ההליכים המשמעתיים בהם הוטל עונש מחבוש. בשנת 2005 אף חל גידול במספר הכולל של ימי המאסר בהם נענשו חיילים.

כעת, מתכוונים בפרקליטות הצבאית להסדיר מחדש את סמכויות השיפוט, בדגש על עונשי מאסר. מעתה רק קצין שיפוט בכיר, בדרגת רס"ן ומעלה, יורשה להטיל עונשי מחבוש, בעוד שהרפורמה הקודמת אפשרה לסא"לים ומעלה, ולרס"נים שהוגדרו כ"חריגים", לשלוח חיילים למתקני הכליאה הצבאיים.

"התיקונים הישנים לא באמת השיגו את היעד המרכזי, ובפועל לא הורגש צמצום בכמות ימי המחבוש", ציין רס"ן סימנטוב. "רצינו שעונשי המאסר ייקבעו על-ידי קצינים מנוסים, אך התחוור שסא"לים מחמירים לעתים עם חיילים הרבה יותר מקצין זוטר, בין היתר עקב סמכויות נרחבות שהיו בידם". עוד הוחלט כי קציני שיפוט בדרגה הזוטרה מרס"ן יורשו להפעיל עונש מאסר על תנאי, אך רק לאחר שכבר הוטל על-ידי קצין מנוסה ובכיר. 

במקביל, שונתה ההגדרה של היעדרות משירות, ובקרוב יוכלו קציני השיפוט להעמיד חיילים לדין משמעתי לאחר שנעדרו מיחידתם במשך זמן מה, אף שלא היה בכוונתם לערוק או "לדפוק נפקדות".

בפרקליטות הצבאית מתכננים גם להאריך את פרק הזמן המאפשר לעכב את מימוש עונש המאסר - עד עשרה ימים, בעוד שעד כה נדרשו גורמי המשפט להוציא לפועל את הפסיקה בתוך שבוע לכל היותר. מהלך זה גובש, בין היתר, עקב תפוסה מלאה שנרשמה בחודשים האחרונים בכלל בתי-הכלא הצבאיים.

טיפול מזורז

כחלק מהתמורות החדשות, מבקשים בפרקליטות הצבאית לנקוט צעדים שיצמצמו את מספר הגורמים המוסמכים לנהל הליך משמעתי. עם כניסתה לתוקף של הפקודה המעודכנת, תינתן הרשאה שיפוטית רק לקצינים בדרגת סגן ומעלה, בסדיר ובמילואים, שצלחו בוחן דין משמעתי מתאים. הפרקליטות קיצצה משמעותית את רשימת "הקצינים החריגים", להם הוענקה סמכות שיפוטית מיוחדת, לנוכח התפקיד המחייב אותם לבוא במגע עם חיילים רבים.

במסגרת עבודת המטה לגיבוש הפקודה, בדקו גורמי המשפט הצבאיים אילו "חריגים" אינם רלוונטיים עוד. כך, נקבע כי קצין שאינו מפקדם הישיר של הנשפטים ולא משמש קצין שיפוט ביחידתם - יוכל לנהל הליכי דין משמעתי מהירים בלבד, הנחוצים לאחר מבצע מלביש רחב היקף, למשל. "אנחנו אמנם מגדילים את מספר בעלי התפקידים שיכולים להגיש תלונה, אך מפחיתים את כמות הגורמים שיכולים לשפוט, תוך שמירה על איזון נכון", הדגיש רס"ן סימנטוב.

הפקודה צפויה לאפשר למערכת המשפטית בצה"ל לשפוט אזרחים המועסקים על-ידי הצבא, דוגמת רכזי ביטחון שוטף באזור יהודה ושומרון, בגין כל עבירה שנעשתה תוך ניצול סמכותם, כמו הטרדה מינית. עד כה, ניתן היה להעמידם לדין רק על ביצוע עבירה הנוגעת לרכוש צבאי.

שינוי נוסף שקידמו בפרקליטות עוסק במועדים שנקבעו לדיון בתלונות שהוגשו. כיום, יש לנהל הליך מתאים בתוך שבעה ימים ממועד הצגת התלונה בפני קצין השיפוט, או במקרה של ערעור - עד שבוע לאחר שהוגש. "הכללים האלו לא נאכפים בדרך כלל, שכן הפקודה קובעת גם כי אי-קיום הדיון במועד לא יפגע בתוקף ההליך, ולכן טיפול בתלונות נעשה באיחור רב", נימקו בפרקליטות הצבאית.

בהתאם לריענון הפקודה, כל תלונה תוזן מיד עם הגשתה, והדיון בה יתקיים לא יאוחר מ-15 יום ממועד זה. לצד זאת, הוחלט להגביל את פרק הזמן עד לדיון בערר לשבועיים, או במקרה שבפסק הדין הוטל עונש מחבוש בפועל - ל-27 שעות. "באם תתקיים חריגה - יבוטלו התלונה או פסק הדין נגדו הוגש הערר", קבע רס"ן סימנטוב.

בתיקים בהם הוחלט שלא לפתוח בחקירה או שלא להגיש כתב אישום, אלא להחזיר את המקרה לטיפול בדין משמעתי ביחידה - יישפט החייל בתוך 30 יום. אם תחול חריגה, יועבר הדיון בתלונה לגורם משאבי האנוש הבכיר ביותר באגף, בפיקוד או בזרוע. 

יישום הפקודה עתיד גם להפוך את תהליך ביטול התלונה לפשוט ולנגיש במיוחד. "היום, קצין שיפוט שמעוניין לבטל תלונה, נאלץ לפנות לקצין בכיר יותר ביחידתו, ומשם העניין מתגלגל לפרקליטים ואפילו לדרגים בכירים ביותר בצה"ל", סיפרו בפרקליטות.
 
הפקודה תאפשר לקציני השיפוט לבטל את התלונה על דעת עצמם, למעט שני מקרים: כאשר מגיש התלונה הוא בדרגה גבוהה יותר מקצין השיפוט, ואז יתבקש הקצין לאשר את ביטול התלונה בפני מפקד שדרגתו גבוהה מזו של המתלונן; ואם מדובר בתלונה שהגיש שוטר צבאי או פרקליט צבאי, כתחליף להגשת כתב אישום, מותנה ביטול התלונה בקבלת היתר מהשוטר או מהפרקליט הרלוונטי.

פקודה ידידותית

תחום הדין המשמעתי בצה"ל מעוגן כיום ביותר מ-20 פקודות מטכ"ל שונות, לצד הוראות הפיקוד העליון וחוק השיפוט הצבאי. "הפקודות האלו ארוכות ומסורבלות, ונוצר מצב שהמפקדים אינם מכירים את ההוראות המחייבות, ואנחנו נאלצים לבטל עונשים כתוצאה מליקויים בהליך המשפטי", הסביר רס"ן סימנטוב. "בכך נפגמת יכולת המפקד לאכוף את המשמעת ביחידתו, ובסופו של יום נפגעת גם מעורבותו בנעשה ביחידה".  

במסגרת הרפורמה הנוכחית, בה עסקו אנשי מחלקת הייעוץ והחקיקה של הפרקליטות הצבאית, בשיתוף ענף המשטר והמשמעת באגף משאבי האנוש, יאוחדו כלל הפקודות העוסקות בדין המשמעתי לאוגדן אחד, "ידידותי למשתמש". בפרקליטות הצבאית הבהירו כי הפקודה תאפשר להטמיע טוב יותר את ההתפתחויות שחלו בשנים האחרונות בחוק השיפוט הצבאי, בעקבות פסיקות בג"ץ.
 
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
כתבות נוספות
המטכ"ל נפרד מאולמרט: "הענקת את חופש הפעולה הדרוש"
במקשנ"ר מתכוננים להגברת שימוש בטנקים בשטחים בנויים
החום בשיא: גולני זכתה לביקוש הגבוה ביותר בתולדותיה
שיעור נפגעי ההלם במבצע בעזה - הנמוך בתולדות צה"ל
המל"מ: חמאס מחפש ראיות לשימוש בתביעות בין-לאומיות
יותר ממחצית מנקודות הבידוק באיו"ש יפונו עד ספטמבר
12345678910הבא
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.