צילום: חגי הירשפלד
|
חוזר מפ"ע, שהופץ בשבוע האחרון, מרכז בתוכו את שורת התהפוכות המבניות ומסדיר מהלכים שטרם עוגנו בפקודות. המדיניות החדשה מחלקת את הפעילות בין שלושה גופים: המפקדות המבצעיות, המערכת המוסדית והמערכת המבצעית. המטרה העיקרית: הפעלה יעילה יותר בשעת חירום
מסמך רשמי של מזכירות הפיקוד העליון מבהיר לראשונה את מבנה צה"ל החדש, לאור השינויים הארגוניים והתהליכים השונים שחלו בו בחודשים האחרונים. חוזר מפ"ע, המאגד ומפרש את התפקידים של כלל הגופים הצבאיים, מגדיר מפורשות את התצורה החדשה של צה"ל ומעניק תוקף חוקי למהלכים רבים שטרם עוגנו בפקודות הצבא.
האגפים, הזרועות והפיקודים היו נתונים בתקופה מאומצת של רה-ארגון נרחב, שיישומו החל כבר לפני כחצי שנה. השינויים, שמטרתם לאפשר הפעלה אפקטיבית יותר של כוחות הצבא בשעת חירום, גובשו כחלק מלקחי מלחמת לבנון השנייה, ולאור מסקנות שהופקו מהרפורמה הארגונית שיזם הרמטכ"ל הקודם, דני חלוץ, לאחר כניסתו לתפקיד בחודש יוני 2005.
חלוץ, ששאף לחזק באופן משמעותי את סמכויות זרוע היבשה, החליט להכפיף תחתיה את חילות החימוש, הלוגיסטיקה, השלישות והתקשוב, כמו גם את החטיבה הטכנולוגית ואת מחלקת האחזקה. באחרונה נקבע כי גופים אלו יוחזרו לאגפיהם המקוריים, ורק שינויים בודדים נותרו על כנם.
גורמים בכירים בצה"ל הסבירו השבוע כי המסמך מהווה למעשה הגדרה סדורה למהלכים שקידמו הרמטכ"ל, רא"ל גבי אשכנזי, וסגנו, האלוף דן הראל, בתפיסות הייעוד והתפקיד של גופים רבים בצה"ל. בחוזר מפ"ע אף הודגש כי במקום שבו קיימת סתירה בין פקודות צה"ל לבין ההגדרות הארגוניות החדשות של הצבא, יש להתייחס בראש ובראשונה להחלטות המוצגות במסמך, אלא אם הפקודות פורסמו לאחר מועד הפצתו.
בהתאם למדיניות צה"ל המפורטת בחוזר, יחולק הצבא לשלושה גופים עיקריים: "המפקדות המבצעיות הראשיות", הכוללות את שלושת הפיקודים המרחביים, חיל האוויר, חיל הים, אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל), אגף המודיעין ופיקוד העורף; "המערכת המוסדית הראשית", שמופקדת על בניין הכוח; ו"המערכת המבצעית הראשית", שאחראית להפעלת הכוח ובתוכה פועלים המפקדות המבצעיות הראשיות והכוחות הכפופים להן.
המטה הכללי
באגף התכנון פעלו בחודשים האחרונים, בהנחיית הרמטכ"ל וסגנו, להשבת כלל הסמכויות הרלוונטיות למטה הכללי ולהבהרת תפקידו, הן כמפקדה על-זרועית של כלל הצבא והן כאחראי הישיר להפעלת הכוחות. לאור זאת, הוגדרה המפקדה הכללית כמפקדה העליונה של צה"ל, ובראשה עומדים הרמטכ"ל והמטכ"ל כמטה המפקדה.
מטה זה מורכב מראש מטה הצבא, דהיינו סגן הרמטכ"ל; מהמטה המתאם, אליו משתייכים שישה אגפים; מהמטה המקצועי, תחתיו פועלים קציני החיל הראשיים, מפקד זרוע היבשה, הפרקליט הצבאי הראשי ויועץ הרמטכ"ל לענייני כספים; וכן מהמטה האישי, הכולל את דובר צה"ל.
ראש מטה הצבא מופקד על תיאום עבודת המטה הכללי, הן בהיבטים הנוגעים לבניין הכוח והן במישורים הקשורים להפעלתו, והוא הסמכות הנושאת באחריות לכל תחומי הפעילות של מטה המפקדה הכללית.
הרמטכ"ל הוא שעומד בראש המפקדה הכללית ומהווה את הדרג הפיקודי העליון, הנתון למרות הממשלה ושר הביטחון. מתוקף תפקידו, עומד הרמטכ"ל בראש שתי המערכות הראשיות בצה"ל: המערכת המבצעית הראשית והמערכת המוסדית הראשית.
זרוע היבשה
בהתאם לחוזר מפ"ע, נושאת זרוע היבשה באחריות לבניין כוחות השדה עד רמת הגיס, כולל. הזרוע נחשבת לגוף שעבר את השינויים הנרחבים ביותר בשנתיים האחרונות: ראשית, עם העברת חמישה חילות ויחידות נוספות לסמכותה בשנת 2006, ובאחרונה עם החזרת החילות לאגפיהם המקוריים. הכפפת החטיבה הטכנולוגית לזרוע היבשה הנה כיום בין השינויים הבודדים שנותרו מתקופת הרמטכ"ל הקודם.
הזרוע אמנם נחשבת למרכיב המרכזי של המערכת המוסדית הראשית, האחראית לבניין הכוח, אולם גם ששת האגפים של המטה המתאם - אמ"ן, אמ"ץ, אג"ת, אכ"א, אט"ל ואגף התקשוב - נושאים כל אחד בתחומו בסמכויות רלוונטיות ביחידות הפיקודיות. אגף התכנון, למשל, מחזיק בסמכויות בתחום בניין הכוח במטה הפיקודים המרחביים, בתחומי האג"ם, השלישות, הלוגיסטיקה והחימוש. לצד זאת, מוגדרת זרוע היבשה כבעלת סמכויות בניין הכוח של יחידות ההנדסה והתותחנים בפיקודים המרחביים - זאת, מבלי לגרוע מאחריות מפקד הפיקוד ליחידות הכפופות לו ופועלות בגזרתו.
אגף המבצעים
ייעוד אגף המבצעים, שנכלל במטה המתאם, הוא לשמש הגוף האחראי לתכנון מבצעים ולהפעלת המאמץ המבצעי המשולב, בדגש על הפעלת כוחות היבשה. בנוסף, אמון אמ"ץ על פיתוח התפיסות המבצעיות והתורות הבסיסיות המטכ"ליות. המסמך מעגן את ההחלטה לפרק את מחלקת עיצוב המערכה ומחלקת השליטה של האגף, שבמקומן תוקם מחלקת מוכנות למלחמה, שתופקד על ניהול הנושא בכלל צה"ל, כפי שפורסם לראשונה ב"במחנה".
אגף התכנון
תפקידיו של אגף התכנון, שמהווה חלק מהמטה המתאם, כוללים, בין היתר, מתן המלצות לרמטכ"ל על כיוונים אפשריים לבניין הכוח של צה"ל, וגיבוש עבודת מטה בתכנון הקצאת המשאבים ובתחומי הארגון, התשתיות והפריסה בצבא. אג"ת נדרש גם לעסוק בסוגיות התכנון האסטרטגי בצה"ל, ומתוקף כך לבנות ולממש את מדיניות שיתוף הפעולה הצבאי הבין-לאומי ואת מדיניות הקישור האזורי.
אגף המודיעין
אגף המודיעין, המשמש גם כמפקד כוחות המודיעין ומהווה חלק מהמטה המתאם, מופקד על איסוף המידע, על חקר הנתונים ועיבודם, ועל אספקת מודיעין מעודכן לצה"ל, למערכת הביטחון, לגופים ממלכתיים ולממשלה.
בד בבד, אחראי אמ"ן להתריע מפני מלחמה, פעולות איבה וטרור וכל פעילות אחרת שעלולה לסכן את ביטחון ישראל, בהתאם לחלוקת התפקידים בין שירותי המודיעין. יתרה מזאת, באמצעות כוחות המודיעין, על האגף להשתתף בלחימה ובמשימות המבצעיות של צה"ל ושל קהילת המודיעין.
בחוזר מפ"ע מפורטים גם תפקידיה של חטיבת ההפעלה המבצעית, שהוקמה בעקבות מלחמת לבנון השנייה. החטיבה הצעירה, שפועלת תחת אגף המודיעין, נועדה להפעיל ולשלב את כל מערכי המודיעין באמ"ן, בהתאם לצרכים המבצעיים של צה"ל.
אגף כוח האדם
אגף כוח האדם (אכ"א), ששמו שונה בשבוע שעבר מאגף משאבי האנוש (ראו ידיעה בעמ' 15), נכלל בין גופי המפקדה הכללית ותפקידו לגבש את מדיניות כוח האדם בצה"ל, את פרסומה ואת אכיפתה. האגף נושא באחריות למתן מענה בתחום האנושי בצבא, באמצעות גופי הביצוע הכפופים לו.
בין היחידות המשתייכות אליו נמצא חיל השלישות, שחזר לפני כחודשיים לאכ"א, לאחר שהועבר לזרוע היבשה כחלק מהרפורמה הקודמת. החיל אף צפוי להתחזק משמעותית, ובאגף התכנון לא שוללים את האפשרות כי במקביל להכפפתו המחודשת של מערך השלישות תחת אכ"א, ישולבו בתוכו מספר גופים נוספים שהועברו לסמכות זרוע היבשה ברפורמה הקודמת.
אגף התקשוב
אגף התקשוב, שפועל אף הוא תחת המטה המתאם, מיועד להפעיל את מערך התקשוב בכלל היחידות בצה"ל. האגף נדרש גם לשאת באחריות לבניין ולאחזקת התשתיות התקשוביות והמערכות השונות ולתת על כך את הדין בפני המפקדה הכללית, הפיקודים המרחביים והרובד הבין-זרועי. אגף התקשוב מוגדר גם כגוף האמון על גיבוש מדיניות התקשוב בצה"ל ופרסומה, וכן אחראי לבקרה על מימוש התקנות שקבע.
יישום לקחי מלחמת לבנון השנייה הוביל, בין השאר, להקמת חטיבת הפעלת התקשוב, שמוגדרת במסמך כגוף המאפשר לאגף התקשוב לבצע את תפקידו כהלכה. החוזר מציין גם את הכפפתו המחודשת לאגף התקשוב של חיל התקשוב, שפעל עד לאחרונה תחת זרוע היבשה במסגרת השינויים הארגוניים שבוצעו בעבר.
אט"ל
אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל), ששמו שונה באחרונה מאגף הלוגיסטיקה, הרפואה והמרכזים (אלר"ם), פועל תחת המטה המתאם במטרה לתאם את פעולות הלוגיסטיקה בצה"ל, לגבש את המדיניות בתחום, לפרסמה בין כלל היחידות ולאכוף את הנהלים.
במקביל, מוגדר אט"ל כפיקוד לוגיסטי שתפקידו לספק מענה מקצועי בנושא, באמצעות היחידות והמרכזים הכפופים לו. עם כלל השלוחות שאמונות על הבטחת יעדים אלו, נמנים חטיבת הלוגיסטיקה וכן חילות הלוגיסטיקה והחימוש, שהוכפפו בשנית לאגף לפני כארבעה חודשים. גם מחלקת האחזקה, שפעלה בשנתיים האחרונות בזרוע היבשה, שבה באחרונה לאחריות אט"ל. בנוסף, הסמכות המקצועית לאגדים הלוגיסטיים המרחביים, ליחידות החימוש המרחביות וליחידות הטיפול והאחזקה המרחביות - הוחזרה לאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה לאחר שהייתה נתונה תחת הפיקודים המרחביים.