צילום ארכיון: ליטל איפרגן
|
הקבוצות ייפתחו עוד הקיץ במרפ"א מרכז. החיילים יתאמנו בתרגילי נשימה ובטכניקות שונות, תוך דגש על מיומנויות שיחה ודיבור שוטף
סדנאות קבוצתיות לטיפול בגמגום ייפתחו הקיץ במכון הרעש של המרפאה האזורית בצריפין (מרפ"א מרכז), בהנחיית קלינאית תקשורת מוסמכת. המפגשים בסדנה ייערכו מדי שבוע בקבוצות של שמונה עד עשרה חיילים, במשך כחצי שנה, ובמהלכם ילמדו המשתתפים להתמודד עם בעיית הגמגום ולדבר באופן שוטף ורציף.
במסגרת הטיפול, יושם דגש על מיומנויות ניהול שיחה ודיבור במגוון רחב של מצבים, באמצעות תרגולי נשימה וטכניקות מקצועיות נוספות. במקביל, ייבדקו עמדותיהם של החיילים בנוגע לגמגום, בהקשרים של צבא, חברה ומשפחה. חברי הקבוצה יידרשו לבצע מטלות דיבור ותרגילים גם מחוץ לתחומי המרפאה, כחלק משגרת יומם, תוך קיום דיונים משותפים והחלפת חוויות על הקשיים בהם נתקלו לאורך הדרך. בחיל הרפואה הדגישו השבוע כי הסדנאות מיועדות לכלל לובשי המדים, ובהתאם לביקוש תיבחן פתיחת קבוצות נוספות ברחבי הארץ.
"תוכנית הטיפול תקנה לחיילים את הכלים הנכונים שיסייעו להם להתמודד עם הבעיה ממנה הם סובלים, ולהתגבר על מצבים בהם הדיבור נתקע או לא מובן", ציינה מפקדת מכון הרעש, רס"ן שיר הרשקוביץ.
מחקרים מדעיים לא מצאו גורם בודד או בלעדי היוצר גמגום, אולם כן העלו כי קיים קשר תורשתי וגנטי לבעיה. הגמגום אף עלול לעתים להוביל להימנעות גורפת מדיבור במצבים מסוימים, להחלפת מילים והברות קלות יותר להגייה, לעיוותים במהלך שיחה ולתופעות אחרות. לאור זאת, מצאו לנכון בחיל הרפואה להציב את ההתערבות בגמגום חיילים במקום גבוה בסדר העדיפויות, במטרה להבטיח טיפול מקצועי בנושא.
"גמגום הוא היעדר שטף טבעי בדיבור", הסבירה רס"ן הרשקוביץ. "הבעיה הזו עשויה לגרום עצירות בלתי רצוניות בביטוי המילולי, חזרה על הברות או מילים מסוימות והארכת צלילים עקב חסימת אוויר. כמובן שמעבר לכך לא קיימים הבדלים כלשהם באינטליגנציה או בבריאות הנפשית בין אנשים הסובלים מגמגום לבין אלו שלא".