צילום ארכיון: ברית שליט
|
יוזמה בכנסת: חיילים שהורשעו בעבירות קלות במהלך שירותם הצבאי - לא יגררו רישום פלילי למשך 17 שנה. "צעירים רבים מאבדים אפשרויות תעסוקה בגלל הרשעות מתקופת השירות", אמרה מגישת ההצעה, ח"כ אורית נוקד
חיילים שהורשעו בדין במהלך שירותם הצבאי לא יגררו עמם בהכרח את התיק הפלילי לאזרחות - כך קובעת הצעת חוק שהגישה ח"כ אורית נוקד (העבודה), שעברה בשבוע שעבר בקריאה ראשונה בכנסת. היוזמה מכירה בהבחנה בין העבירות, שחלקן יוגדרו כקלות, ובהתאם לכך יישאר התיק הפלילי פתוח לתקופה של חמש שנים בלבד, ולא 17 שנים, כפי שקיים כיום.
הסמכות להפעלת שיקול דעת בהרשעה הגוררת אחריה רישום פלילי, שייכת לבתי-המשפט האזרחיים בלבד, בעוד שבתי-הדין הצבאיים אינם רשאים כלל לעסוק בסוגיה כבדת משקל זו. אם ההצעה תעוגן לבסוף בספר החוקים, הרי שסמכות חשובה זו תהיה גם נחלתם של השופטים הצבאיים.
המצב הנוכחי מגדיר רישום פלילי לחיילים שהוכחה אשמתם. היוזמה עוסקת בעבירות קלות יחסית, דוגמת נפקדות, המלוות את החייל במשך 17 שנים לאחר הרשעתו. הצעת החוק מתייחסת בעיקר למקרים בהם בית-משפט אזרחי יכול היה למנוע בהחלטתו רישום פלילי בגין הרשעה בעבירה קלה יחסית.
"עקב גילם הצעיר של המתגייסים ואופייה הנוקשה של המסגרת הצבאית, ישנם לא מעט חיילים המבצעים עבירות קלות", אמרה ח"כ נוקד. "אני מאמינה שבנושא זה יש לתת לבתי-הדין הצבאיים כלים זהים לאלו שעומדים לרשות בתי-המשפט. אין זה נכון או צודק למנוע מצעירים אפשרויות תעסוקה, רק בגלל עבירות קלות שביצעו בתקופת הצבא. אנשים כאלו, שאמנם ביצעו עבירה, לא צריכים לשלם עליה באופן כה כבד, בשעה שרבים אחרים לא טרחו כלל להתגייס לצה"ל".
חוקי מדינת ישראל אוסרים על בעלי רישום פלילי להשתלב בתעסוקה במספר מקצועות, בהם עריכת דין, אבטחה ומשרות ציבוריות. זאת ועוד, רבים מהמעסיקים שוללים מראש את העובד רק על סמך הרישום הפלילי.