צילום ארכיון: ניר אריאלי
|
פרט ללחימה בעזה, זוקפת לזכותה חטיבת גבעתי הישגים גם בטיפול באנשיה. סגולי הכומתה מדורגים ראשונים מבין יחידות השדה בשיעורי הנשירה הנמוכים ובמיצוי הנושרים הגבוה. בגבעתי מייחסים את הנתונים לגישה לפרט ולמוניטין שיוצרת הפעילות בעזה. במקביל נרשמה עלייה במוטיבציה של מלש"בים לשירות בחטיבה. וגם: מסלול חדש לזיהוי המ"פים לעתיד
חטיבת גבעתי, שחוגגת השבוע 25 שנה להיווסדה מחדש, מקבלת את הציון הטוב ביותר במבדק שיעור הנשירה של חיילים משורותיה, בהשוואה לכלל יחידות השדה בזרוע היבשה. הדירוג נקבע על-פי שקלול המידה בה "ניצלה" החטיבה את התקן המותר לנשירה, ומורכב גם משיעור הנושרים שהשתלבו לאחר מכן בתפקידים אחרים ביחידה.
חטיבת גבעתי, שחוגגת השבוע 25 שנה להיווסדה מחדש, מקבלת את הציון הטוב ביותר במבדק שיעור הנשירה של חיילים משורותיה, בהשוואה לכלל יחידות השדה בזרוע היבשה. הדירוג נקבע על-פי שקלול המידה בה "ניצלה" החטיבה את התקן המותר לנשירה, ומורכב גם משיעור הנושרים שהשתלבו לאחר מכן בתפקידים אחרים ביחידה.
בזרוע היבשה קבעו את שיעור הנשירה התקין על שבעה אחוזים מבין כלל הלוחמים ו-15 אחוז מתומכי הלחימה, למעט חטיבת הצנחנים, לה נקבע תקן נשירה של ארבעה אחוזים בלבד. על-פי ההגדרה, חיילים נושרים הם כאלו שהשתחררו מצה"ל טרם המועד המתוכנן, ש"נפלו" מהכשרתם המקצועית או שלא המשיכו לשרת בתפקיד אליו הוסמכו.
מבדיקת זרוע היבשה התברר כי חטיבת גבעתי מנצלת 60 אחוז בלבד ממספר ההקצאות לנושרים. שני שלישים מהחיילים שנשרו ממסלולם אף המשיכו לשאת בכותפתם את הכומתה הסגולה, והועברו לתפקידים אחרים בחטיבה - הנתון הגבוה ביותר בקטגוריה זו מקרב כלל יחידות השדה.
"הנתונים האלו נובעים מתוך הבנת המפקדים כי הטיפול המוענק לכל חייל וחייל הוא שיעודד אותם להישאר בשורות הגדוד והחטיבה", אמר השבוע ל"במחנה" מח"ט גבעתי, אל"ם אילן מלכא. "החיילים נותנים אמון מלא במפקדיהם, שיטפלו בכל בעיותיהם וידאגו להם. כיום אנחנו כבר נתקלים פחות ופחות בחיילים שמחפשים דרכים לצאת מהחטיבה", סיפר, "כך למשל, אנחנו מציעים אפשרויות לחיילים עם בעיות ת"ש, מנסים לעזור להם להתמודד עם הקשיים בבית, ואפילו מוכנים להעביר אותם לתפקידים תומכי לחימה בתוך החטיבה, אם נקבע שיש בכך צורך אמיתי ואין פתרון חלופי בהישג יד".
אולם תשומת הלב היתרה המוקדשת לטיפול בפרט אינה הסיבה היחידה למספרים המעודדים בגבעתי. בחטיבה הסגולה מציינים לטובה גם את ההשפעה החיובית שיוצרת הפעילות האינטנסיבית בגזרה הדרומית וברצועת עזה בפרט.
הסוד: יחסי מפקד-פקוד
חטיבת גולני, שזוכה בשנים האחרונות לביקוש הגבוה ביותר לשירות בה לעומת יתר חטיבות החי"ר, מדורגת בתחתית טבלת הנשר.
החטיבה החומה היא גם היחידה שחרגה ממספר ההקצאות שהוגדרו בזרוע היבשה - ביותר מ-40 אחוז - ו"איבדה" יותר מפי שניים חיילים בהשוואה לחברתה הסגולה. רק 45 אחוז מחיילי גולני שנשרו מלחימה, נשארו בה בתפקידים אחרים. "בחטיבה מתנהלים תהליכים רבים שמטרתם לשמר את המשאב האנושי, לצד קביעת מנגנוני מעקב ובקרה. כראיה, ניתן להבחין במוטיבציה הגבוהה של מלש"בים להשתייך לגולני", אמרו השבוע קצינים בחטיבת גולני העוסקים בנושא. "תחום הנשר מורכב וטומן בחובו נושאים משניים נוספים. מודעות המפקדים לנושא בהחלט ניכרת ומולידה תוצאות".
במקום השני בקטגוריית החי"רניקים מדורגת חטיבת הנח"ל, בה נרשם אחוז נשירה זהה לזה של גבעתי, אולם רק 37 אחוז מבין החיילים הנושרים נשארו בתוך החטיבה. אחריה ניצבת חטיבת הצנחנים, שמנצלת כמעט שני שלישים מתקן הנשר, ורק רבע מלוחמיה הנושרים המשיכו לחבוש את הכומתה האדומה. חטיבת כפיר מיצתה את מספר ההקצאות כמעט לחלוטין: 97 אחוזי נשירה, ו-30 אחוז בלבד מהחיילים שהועברו לתפקיד אחר בחטיבה. "יכול להיות שבחטיבות אחרות החיילים סובלים ממשבר ציפיות - מגיעים ליחידה ומתאכזבים", ניסה אל"ם מלכא להסביר את התופעה. "בשורה התחתונה, כמעט הכל מסתכם ביחסי מפקד-פקוד", ציין, "במקום שבו קיים מחסור באמון, גם אחוזי הנשירה יהיו יותר גבוהים".
בחיל השריון נרשמו בממוצע 58 אחוזי נשירה מתוך התקן, ונמצא כי כמעט כל הנושרים עזבו את יחידתם. בין חטיבות השריון נתגלו פערים מהותיים, כאשר חטיבה 401 מיצתה 93 אחוז מתקן הנשירה, לעומת חטיבה 7, שבה נרשם נשר של 27 אחוז בלבד ביחס לתקן.
החיילים שנשרו מגדודי ההנדסה ניצלו יותר משני שלישים ממספר ההקצאות העומד בתקן, ורק שמונה אחוזים המשיכו לשרת ביחידה. גם אגדי התותחנים ניצלו בממוצע כ-82 אחוז מהתקנים, ומיצו רק חמישה אחוזים מכוח האדם הנושר. הנשר בחיל מודיעין השדה טוב יותר - רק 43 אחוז - פחות ממחצית הנשירה ה"מקובלת", אולם כל החיילים המשיכו ליחידות אחרות.
משקלול כלל נתוני הנשירה עולה כי מאות רבות של חיילים נשרו מיחידות השדה בין החודשים ינואר עד מאי. חודש מארס זוהה כתקופת השיא של הנשירה, כאשר 301 חיילים עזבו את מסלולם, ואילו במאי נרשם הנשר הקטן ביותר – 195 חיילים בלבד.
על-פי בדיקת זרוע היבשה, רוב החיילים שהשתחררו מצה"ל בטרם המועד המתכונן, עשו זאת עקב בעיה בכשירות הרפואית. 70 אחוז מהלוחמים ו-79 אחוז מהבנות בתפקידים הקרביים נשרו מטעמים אלו, כמו גם 74 אחוז מתומכי הלחימה ו-88 אחוז מהבנות תומכות הלחימה. סיבות נוספות לנשירה: אי-התאמה, בעיות התנהגותיות וקשיים אישיים.
היעד: ביקוש כפול
בחטיבת גבעתי מדווחים על עלייה במוטיבציה של מלש"בים לשרת בחטיבה הסגולה. 1.33 בני נוער התחרו על כל מקום פנוי בדרך לכומתה הסגולה במחזור הגיוס אוגוסט, בעוד שבמחזורים הקודמים תאמה כמות המבקשים את מספר המקומות הפנויים בחטיבה.
מנתונים שהגיעו לידי "במחנה" נמצא כי 96 אחוז מהמתגייסים לגבעתי במחזור אוגוסט 2008, סימנו את החטיבה כעדיפות ראשונה או שנייה. "רובם המכריע של החיילים שבחרו בנו במקום השני, העדיפו קודם כל את גולני", גילה קצין השלישות של חטיבת גבעתי, רס"ן גילי בן מנחם. "מטבע הדברים, קהל היעד של גולני וגבעתי זהה. אצלנו, מי שמגיע גם רוצה להישאר".
עם כניסתו ללשכת המח"ט, הציב אל"ם מלכא יעד חדש: שני מלש"בים על כל מקום פנוי. כחלק מהפעילות הנרחבת לקידום מעמד החטיבה, החליטו בגבעתי לרתום גם את החיילים למאמץ. מאות חניכי בסיס האימונים של גבעתי קיבלו באחרונה צ'ופר ויצאו ביום חמישי הביתה - בתנאי שיחזרו לבסיס עם שמות ומספרי טלפון של חברים ומכרים המעוניינים לשרת בחטיבה.
מספר קצינים ביקרו בבתי-ספר תיכוניים ברחבי הארץ והעבירו לתלמידים שיעורים של ממש על החטיבה. "בסוף, הגיוס עובד בשיטת חבר מביא חבר, ואם החיילים יהיו מרוצים, כמות המעוניינים תגדל בהתאם", הבהיר אל"ם מלכא. "שאלנו את המתגייסים מדוע הם בחרו בגבעתי וגילינו שהפעילות המבצעית נמצאת בין הגורמים העיקריים לבחירתם בחטיבה. הם שומעים על ההצלחות המבצעיות וזה משפיע. יש לי עוד שנה לממש את היעד, ואנחנו מקווים שהעבודה הקשה תשתלם", הוסיף המח"ט.
המטרה: איכות פיקודית
במסגרת הפעילות להעלאת המוטיבציה והמורל בחטיבה עצמה, פיתחו בגבעתי מודל חדש לאיתור המ"פים העתידיים. על-פי התוכנית, שמיושמת החל מהשבועות האחרונים, מתכוונים בחטיבה לאתר מ"מים מצטיינים לאחר שלושה חודשים בלבד בתפקידם, ולהציע להם להתקדם בסולם הפיקוד. עד כה, נפתחו אפשרויות הקידום בפני אוכלוסייה זו רק כחודש לפני השחרור, וגם אז - לא ניתן היה להבטיח כמעט דבר.
במסגרת הפעילות להעלאת המוטיבציה והמורל בחטיבה עצמה, פיתחו בגבעתי מודל חדש לאיתור המ"פים העתידיים. על-פי התוכנית, שמיושמת החל מהשבועות האחרונים, מתכוונים בחטיבה לאתר מ"מים מצטיינים לאחר שלושה חודשים בלבד בתפקידם, ולהציע להם להתקדם בסולם הפיקוד. עד כה, נפתחו אפשרויות הקידום בפני אוכלוסייה זו רק כחודש לפני השחרור, וגם אז - לא ניתן היה להבטיח כמעט דבר.
המ"מים המצטיינים ישתלבו מעתה במסלול קידום קבוע מראש, שיכלול הכשרות וקורסים ייחודיים, ובסופו יתמנו הקצינים למ"פים. כך, מקווים בחטיבה הסגולה, יהפוך התהליך למסודר יותר, יעורר מוטיבציה בקרב המ"מים וישמר בצבא קצינים יוצאי דופן, בעלי אופי פיקודי מובהק ואופק קידום ברור.
ה"כוכבים" ישתתפו בסדרת קומנדו: ממסעות מאתגרים בתנאי שטח קשים, המשך בקורס צניחה כצ'ופר, וכלה בביקור במכללה לפיקוד טקטי, בה יתוודעו למסלולים האקדמיים וכן לתנאים, לתגמולים ולמענקים שמציע הצבא.
"המטרה שלנו היא לוודא שהמפקדים האיכותיים יישארו איתנו", סיפר אל"ם מלכא. "המ"מים שנבחר יזכו לתשומת לב מהמג"דים ומהמח"ט וירגישו שהם מיוחדים. זה עלול אמנם לפגוע ברגשות של מפקדים אחרים, אך אני מאמין שזה יועיל ויקדם אותם בטווח הארוך".
סייע בהכנת הכתבה: אורי טל