צילום: יהונתן בן דוד
|
הדוח הרבעוני של אגף כוח האדם בתחום הטיפול בפרט מעלה לסדר היום מספר מגמות: כמות הקבילות נמצאת בירידה, כמו גם היקף הפניות לקפ"צית. טעוני שיפור: הרישומת היחידתית, זמינות הרופאים ומערך הקישור. באכ"א ממליצים למסד מנגנון ענישה לחיילים שלא התייצבו לתורים. ומציגים יוזמה חדשנית: כל טירון ילמד על סכנות הסמים והאלכוהול מפי קציני מצ"ח
מספר הקבילות שהוגשו לנציב קבילות החיילים בשלושת החודשים האחרונים ירד בכ-35 אחוז, לעומת הרבעון הראשון של השנה - כך עולה מנתונים שהוצגו בדוח הבקרה הרבעוני בנושא איכות הטיפול בפרט בצה"ל. המסמך מציין עוד כי מתחילת 2008 הוגשו 2,226 קבילות, שמתוכן 40 אחוז נמצאו מוצדקות.
בחודשים מאי-אוגוסט התבררו 398 קבילות כמוצדקות, לעומת 737 קבילות מינואר עד אפריל. מספר הקבילות שהוגשו בחציון הראשון של 2007, לשם השוואה, עמד על 2,557 ומתוכן קרוב ל-60 אחוז הוגדרו מוצדקות.
ברבעון האחרון מסתמנת ירידה גם במספר הפניות לקצינת פניות הציבור הפועלת במסגרת אגף כוח האדם. מאז חודש מאי הוגשו לקפ"צית 1,603 פניות, בעוד שברבעון הראשון של 2008 נרשמו 1,899 פניות. בשנה שעברה, לעומת זאת, חלה דווקא עלייה בכמות הפניות בתקופה זו.
עניין של כבוד
ספק אם ניתן לייחס בוודאות את הנתונים החיוביים על הירידה בקבילות ובפניות לשיפור משמעותי בטיפול בפרט, בעיקר בהתחשב בכך ששיעור הקבילות על רקע זה דווקא עלה בעשרה אחוזים ברבעון האחרון. כך למשל, 153 קבילות ממאי ועד אוגוסט, המהוות כ-40 אחוז מסך הקבילות שנמצאו מוצדקות, עסקו ביחסי מפקד-פקוד. לצד זאת, בחודשים ינואר-אפריל רק בכ-30 אחוז מסך הקבילות המוצדקות (208 קבילות) דווח על פגיעה בחיילים על רקע יחס אנושי שאינו משביע רצון, ללא קשר ישיר לאי-כיבוד הוראות ופקודות הצבא.
"יחסי מפקד-פקוד הם נושא מעורפל למדי", אמר גורם העוסק בנושא, "והקביעה האם הקבילה מוצדקת או לא, תלויה בעיקר בזהות הגורם שבוחן אותה. בכל מקרה, נתונים בתחום יחסי מפקד-פקוד צריכים להיבחן על פני שנים ולא לאורך רבעונים בלבד".
אחת הקבילות הבולטות בנושא, שהוגשה ברבעון האחרון, עוסקת בעניינה של חיילת שסופחה לקורס ואיחרה להתייצב לפעילות שנקבעה באחד מימי ההכשרה. מבירור הקבילה עולה כי נגד המשמעת בבסיס, איש קבע בדרגת רס"ב, פגש אותה בשער הבסיס וסטר לה. "אם היית חיילת שלי", אמר, "היית מקבלת מכות חזקות יותר". מפקדו של הנגד, קצין בדרגת סא"ל, טען כי הדברים נעשו "מתוך תרבות וגישה של קרבה אבהית".
לאחר בירור מעמיק של הקבילה, קבע הנקח"ל כי גם אם פעולות הנגד נעשו לכאורה באופן חברי-היתולי, אין הן מתיישבות כלל עם הנורמות המצופות ממפקדים בצה"ל. הנציב גם ראה בחומרה רבה את התייחסות המפקד הבכיר לאירוע, וציין שיש להימנע מגיבוי "עיוור" להתנהלות מסוג זה.
"במקרה שנבדק, אין בכלל שום מקום לפרשנות", הבהיר רמ"ד קבילות ובקרה בענף ביקורת אכ"א, רס"ן מיכאל ליאלין. "לבד מההתבטאות הפוגעת, מדובר גם במגע פיזי שאינו מתקבל על הדעת. במקום לשפוט את החיילת, לשבת איתה לשיחה ולהעניש אותה במקרה הצורך, נעשה שימוש באמצעים שיש בהם כדי להפחית מכבודה של החיילת. מפקדים יכולים וצריכים לדרוש כבוד מחיילים, אבל בשביל לזכות בו, רצוי שהכבוד יגיע קודם כל מהמפקדים עצמם".
עונשים למבריזים
נתוני ענף ביקורת אכ"א - המרכזים את שיעור הקבילות המוצדקות, סקרי שביעות הרצון ביחידות, הפניות לקפ"צית ולקציני הערים - סייעו בגיבוש רשימת ליקויים מערכתיים נפוצים. דוח הבקרה הרבעוני קובע, לדוגמה, כי התרחבה תופעת הטיפול השגוי ברישומות היחידתיות, בעיה הפוגעת בתחום הפרט.
הבדיקה העלתה בנוסף כי מספר לא מבוטל של חיילים שהשתחררו מצה"ל, כלל לא הוזנו במערכת ככאלו. "חיילים משוחררים הגיעו לקופות חולים בתור אזרחים ולא הסכימו לקבל אותם, משום שבמערכות הממוחשבות הם עדיין היו רשומים כחיילי חובה המשרתים בצבא", ציין רע"ן ביקורת אכ"א, סא"ל אפי אורנשטיין.
בתקופה האחרונה נרשם גם ריבוי מקרים של חיילים שעברו לשירות קבע, אולם ימי החופשה שצברו במהלך שירות החובה לא הוזנו במערכת. כך איבדו אנשי קבע טריים ימי חופשה להם היו זכאים, לאחר שלא ניצלו אותם בתוך שלושה חודשים מיום תחילת שירות הקבע.
עניין נוסף שזכה לתשומת לבם של אנשי ענף ביקורת אכ"א נוגע לעלייה היחסית שחלה ברבעון האחרון במספר היחידות שלא הטמיעו כראוי את תחום החינוך. בענף גילו כי חלק מהמפקדים אינם מעורבים די הצורך בגיבוש תוכניות חינוך ובהגדרת ערכים. מערכי ההדרכה בתחום, אמרו בענף, אינם בנויים לעתים באופן המותאם ליחידות ולא תמיד מתבצע מעקב שוטף אחר יישום הפעילות החינוכית. באכ"א ממליצים, בין היתר, לפקח על עמידה בתוכני הסף בעזרת קציני החינוך האחראיים, תוך הדגשת החשיבות הטמונה בהעברת המסרים החינוכיים הרצויים דווקא בידי המפקדים.
נושא שעמד במרכז הדוח הקודם הנו ההיבט המינהלתי של הטיפול הרפואי בפרט, ובייחוד בעיה של אי-זמינות רופאים. בין היתר, הוצגו אז נתונים שלפיהם רק 57 אחוז מהרופאים המועסקים בצה"ל מוגדרים כנותני שירותי רפואי, בעוד שהיתר פועלים בתפקידי ניהול ומטה. הדוח גם ציין כי 60 אחוז מהחיילים המופנים לרופאים מומחים - לא טורחים לקבוע תור מראש או שנמנעים מלהתייצב למועד שאליו זומנו.
כעת ממליצים בענף על פיתוח מנגנון אכיפה של התייצבות החיילים לתורים רפואיים, באמצעים משמעתיים של ענישה וקנסות. באכ"א עשויים גם לבחון מחדש את ניוד רופאים מתפקידי מטה לתפקידי רפואה, כמו גם את התנהלות מערך הבקרה על מתן פטורים והקלות רפואיות, שנמצאה כבעייתית וטעונה שיפור.
תחום שמוסיף לתפוס נתח ניכר מביקורות אכ"א הוא קבילות ופניות הנוגעות לטיפול באנשי מילואים. בענף סבורים כי הסיבה לעיסוק בכך נעוצה בסוגיות מקצועיות של מערך הקישור, היעדר חניכה מספקת וקשיים בתקשורת בין משרדי הקישור לחיילי המילואים. עקב כך, נמצאו מספר מקרים שבהם נעשה שימוש שלא על-פי הפקודות בטופסי זימון למילואים ונרשמו דיווחים לקויים על התייצבות למילואים. כמה פעמים אף בוטלו דיווחים על נפקדות בגלל חוסר תקשורת בין קצינת הקישור למפקדי היחידות, וכן הוגשו דיווחי עריקות בלתי ראויים.
שבוע בהפתעה
כחלק מהמאבק הכולל שמוביל צה"ל בשימוש בסמים ובאלכוהול, ישולבו הרצאות בנושא במערך ההכשרות הצבאי. במסגרת פיילוט חדש, שיובילו בסיסי ההדרכה של החילות הכפופים לאכ"א - המשטרה הצבאית, השלישות והחינוך והנוער - יקיימו קצינים ונגדים ממצ"ח שיחות לחיילים הטריים, בהן יזהירו מפני הנזק הטמון בשימוש בסמים וההשלכות הצפויות לחיילים בשירותם ובחייהם האזרחיים. על-פי התוכנית, בעתיד תורחב היוזמה גם לבסיסי הטירונות הכלל-צה"ליים של מערך מגל, ולאחר מכן בבסיסי האימונים הקרביים.
"מצאנו לנכון לשלב את השיחות האלו דווקא בצעדים הראשונים של כל חייל בצבא, כשהטירונים לוקחים בכובד ראש כל מה שנאמר להם. כך, תיווצר השפעה מרבית על המשך השירות בצה"ל", נימק סא"ל אורנשטיין.
במקביל, בחודש האחרון עוברים מדריכי נוער ומורות-חיילות הכשרה מיוחדת בנושא נגע הסמים והאלכוהול. התכנים, כך מאמינים בצה"ל, יאפשרו לגורמי החינוך להעביר את המידע הלאה לבני הנוער, הן בצורה רשמית והן במישור החברי יותר.
על-פי נתוני הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, יחסו של אדם לחומרים אסורים מתעצב דווקא בגילאים 17-16.
כעת שואפים גורמי החינוך להשפיע על בני הנוער עוד בטרם התנסו באופן מעשי. באחרונה אושרה הקמתו של ביתן "הבחירה בחיים" במיצג החילות המוצב במחנה תל השומר. הביתן יוקם, ככל הנראה, במרכז המיצג, ויינתנו בו הסברים על השלכות השימוש בסמים לפני השירות ובמהלכו. "אחרי שהמלש"בים יטעמו מהחילות ויחלו להתעניין בשירות הצבאי, הם יגיעו לביתן החדש ויבינו שאם לא ילכו בדרך הישר, לא תהיה כל משמעות ליחידה בה ישרתו", אמרו בצה"ל.
25 חיילים נעצרו במהלך מבצע פתע להגברת המודעות לסמים ולאלכוהול, שנערך באחרונה. בשבוע המבצע נפתחו 20 תיקי סמים ונלקחו 2,125 דגימות שתן מחיילים - שישית מסך הבדיקות הכולל שמבצעת מצ"ח מדי שנה. בנוסף, נבדקו 250 חיילים לזיהוי צריכת אלכוהול - ונמצאו נקיים.
המשטרה הצבאית בחנה בשבוע המודעות גם את תחום האבטחה בבסיסים, וידאה ספירת מלאי של נשק, בדקה את הנפקת המורפיום במרפאות הצבאיות, וחיפשה אחר שרידי סמים בשיתוף כלבי משטרת ישראל.
"המטרה שלנו היא להרתיע חיילים", הסביר רמ"ד פיקוח עבירות במצ"ח, רס"ן יניב חורש. "כפי שהצהרנו בעבר באופן חד-משמעי: נגיע לכל חייל שצורך סמים". במהלך השבוע, ביקרו חוקרי מצ"ח ב-71 יחידות, 40 אחוז מתוכן קרביות. "החיילים אינם מודעים לקיומו של השבוע החצי-שנתי", הוסיף רס"ן חורש, "בניגוד למשל, לשבוע המודעות הארצי, שמתקיים אחת לשנה. בסוף, אלמנט ההפתעה מתבטא בתוצאות ובהישגים שלנו".