צילום ארכיון: חגי הירשפלד
|
בקרוב עשויה להיפתח חקירת מצ"ח נגד כל חייל שברשותו נמצא כלי עזר לצריכת סמים - גם אם לא הוכח שנעשה בו שימוש כזה. "אי-אפשר יהיה לטעון עוד שמדובר בפריט המיועד ליופי בלבד", ציינו השבוע במשטרה הצבאית
חיילים שבביתם יימצא באנג לא יוכלו עוד לטעון כי מדובר באגרטל המשמש לנוי.
הצעת חוק חדשה אוסרת על החזקה, ייצור, מכירה או תצוגה לצורכי מכירה של כלים שייעודם הכנת סם מסוכן או צריכתו בפועל. בהתאם לכך, כל חייל שבין כליו יימצא באנג - ייאלץ להיחקר על-ידי המשטרה הצבאית ועשוי להישפט בגין העבירה בבית-דין צבאי.
כיום, המדינה אינה רשאית להעמיד לדין אדם המחזיק בבאנג, מבלי שהוכיחה כי אכן עישן סמים בעזרתו. ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת אישרה בשבועות האחרונים את הצעת החוק החדשה, לפיה עונש של עד חמש שנות מאסר בפועל ייגזר על סוחרים או אזרחים שהורשעו בהחזקת באנג. ההצעה תובא לקריאה שנייה ושלישית עם פתיחת מושב החורף.
"עצם החזקת הבאנג תהיה אסורה", הסביר השבוע גורם בחיל המשטרה הצבאית המעורה בנושא. "חייל שיימצא בביתו באנג לא יוכל לטעון עוד שמדובר בפריט המיועד ליופי בלבד. זו תיחשב עבירה לכל דבר".
הנוהל הנוכחי מחייב פתיחת חקירה צבאית רק לאחר שמשטרת ישראל מעבירה למצ"ח את פרטיו של חייל שעישן סמים. זאת, בניגוד לנהוג בעת מעצר אזרח בגין צריכת סמים, שהמשטרה משחררת בפעם הראשונה. המדיניות בה נוקט צה"ל בעניין נחשבת נוקשה במיוחד, והאכיפה ההדוקה נשמרת באמצעות ביצוע כ-21 אלף בדיקות שתן מדי שנה ביחידות צה"ל. שיעור הדגימות החיוביות, אגב, נע סביב שלושה אחוזים.
"אחת מפסיקות בג"ץ קבעה כי ניתן להחמיר את האכיפה על עבירות סמים בקרב חיילים", אמרו במשטרה הצבאית, "ולאור זאת נדרשת אחריות רבה יותר מצד המשרתים עצמם".