ארכיון: חגי הירשפלד
|
חרף הגידול במספר החיילים שנפגעו באירועי בטיחות, בחציון הראשון של 2008 יש גם נתון מעודד: אפס פצועים במהלך אימונים באש חיה וכתוצאה מתאונות כלי טיס או ספינות חיל הים. נקודת אור נוספת: ירידה משמעותית בכמות תאונות הדרכים במעורבות חיילים
259 חיילים נפגעו מתחילת השנה בתאונות שאירעו במסגרת שירותם הצבאי, לעומת 233 שנפצעו בשנת 2007 כולה - כך עולה מנתוני סיכום אירועי הבטיחות שהתרחשו בחציון הראשון של שנת 2008.
מדוח שהוכן בזרוע היבשה מתברר כי בששת החודשים הראשונים של השנה נהרגו תשעה חיילים בתאונות, שארבע מהן אירעו במסגרת מילוי תפקיד וחמש תאונות קטלניות התרחשו בעת שהייתם של החיילים בחופשה. פרט לכך, 235 חיילים נפצעו באורח קל ואושפזו בבתי-חולים, ו-24 נוספים נפגעו באורח בינוני ומעלה. נתונים אלו, המתייחסים לחציון הראשון בלבד, מעידים על עלייה בכמות החיילים שנפצעו קל אך מצבם חייב אשפוז, בהשוואה לאשתקד, בה נרשמו 174 נפגעים.
בנוסף, מספר החיילים שנפצעו בעת שגרה או פנאי בחודשים ינואר-יוני - גדל פי שלושה ביחס ל-2007 כולה. גם מספר הנפגעים במסגרת אימונים עלה משמעותית - פי חמישה לעומת השנה שעברה.
במבק"א יבשה הסבירו כי נתונים אלו נובעים, ככל הנראה, משינוי בשיטת איסוף הנתונים על אירועים בטיחותיים, המתבטא בהעמקת הדיווח על פציעות שונות. "הגידול בפצועים באורח קל מתייחס בעיקר לכאלו שהחליקו במקלחת, נפלו וכדומה. אלו מקרים שתמיד מתרחשים בשגרת היחידה", הסביר רע"ן בטיחות ובקרה במבק"א יבשה, סא"ל יוסי בן שמחון. "מבין כלל האירועים, מה שמעניין אותנו יותר מכל זה נושא הבטיחות באימונים ובפעילות מבצעית, וכן תאונות חמורות עם נפגעים או כאלו שכמעט הובילו לפציעות".
מתוך האירועים שגרמו לפגיעות בדרגת חומרה בינונית ומעלה - כ-60 אחוז התרחשו בעת חופשה מהצבא. שליש מהמקרים אירעו בזמן שגרה או פנאי ואילו רק שמונה אחוזים מהמקרים נרשמו באימונים. יתר התאונות קרו במסגרת הכשרות או במהלך פעילות מבצעית.
בחינה מעמיקה יותר של התאונות שהובילו לפצועים באורח קל ומעלה, מגלה כי 27 אחוז מהם נפגעו עקב נפילה או החלקה. חלק מאירועי הנפילה, אגב, התרחשו בעת רכיבה על אופניים. שיעור זהה של חיילים נפגע כתוצאה מחבלות שונות ומכוויות מנוזלים חמים.
15 אחוז מכלל הפצועים נאלצו להיכנס לאשפוז בעקבות מפגשים לא נעימים עם בעל חיים - בהם נשיכות או שריטות של כלבים וחתולים, ואפילו הכשת נחשים. חמש תאונות צניחה נרשמו בחציון הראשון של 2008, כמו גם 26 תאונות עבודה ו-22 תאונות דרכים, המהוות עשרה ותשעה אחוזים (בהתאמה) מסך כלל התאונות במסגרת השירות.
מפגשים לא נעימים
בהשוואה לנתונים משנים קודמות, חלה עד כה מגמת עלייה כמעט בכל סוגי התאונות. במידה שלא יורגשו שינויים משמעותיים, בסוף 2008 צפוי מספר הנפגעים כתוצאה מנפילה והחלקה להכפיל עצמו לעומת אשתקד, ואילו כמות הפצועים עקב בעלי חיים עשויה לזנק עד פי עשרה בשנה הנוכחית.
במבק"א מעריכים כי החיילים אינם מודעים די הצורך לסיכונים הטמונים במגע עם בעלי חיים. מפקדי היחידות התבקשו באחרונה לבצע סקרי סיכון בנושא, תוך הפניית תשומת הלב לתשתיות בבסיסים. בזרוע היבשה ציינו כי הסיבה המרכזית לפגיעה עקב נשיכות כלבים, חתולים ואפילו חמורים בחלק מהמתקנים הצבאיים, הנה לרוב פרצות בגדרות ההיקפיות, מצב המאפשר חדירה של בעלי חיים לתחומי הבסיסים. לאור זאת, הונחו המפקדים לבדוק את מצב הגדרות וליזום טיפול בחיות המשוטטות.
לצד זאת, בחציון הנוכחי לא נרשמו כלל אירועים העוסקים בירי דו-צדדי בין כוחות צה"ל, בפציעות המערבות כלי שיט וכלי טיס, או בנפגעים כתוצאה מירי אש חיה במהלך תרגיל צבאי. בהמשך למגמה מעודדת זו, חלה ירידה משמעותית גם בכמות הפגיעות מכלי רק"ם, כאשר מינואר ועד יוני התרחשה תאונה אחת בלבד מסוג זה, בעוד שב-2007 אירעו עשר תאונות כאלו.
בחציון א' של 2008 נרשמו גם 13 תאונות שהתרחשו בפעילות מבצעית, ואלו מהוות חמישה אחוזים מכלל מקרי הבטיחות בזרוע היבשה. מתוכם, רק בשני אירועים היו מעורבים חיילי מילואים.
היקף התאונות עם פצועים בעת פעילות מבצעית מבטא אמנם יציבות יחסית בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אך שתי תאונות התרחשו כתוצאה משימוש שגוי בנשק. בחודש מארס האחרון נהרג רב"ט יניב פוזואריק ז"ל, חייל שריון, עקב פליטת כדור מנשק של חברו לחדר. במקרה אחר נפצע באורח בינוני חייל מבסיס הדרכה גדול בדרום הארץ.
כלקח מהתקריות החמורות, יזמו במבק"א פעולות ממוקדות בנושא ואף הפיצו הוראות בטיחות חדשות, האוסרות על ניקוי כלי נשק בחדרים, אלא רק במקרה של איום מבצעי ממשי - וגם זאת באישור מפקד בכיר.
מעודדים "יבשים"
בששת החודשים הראשונים חלה ירידה במספר תאונות הדרכים שאירעו בעת פעילות מבצעית. בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד נרשמו שש תאונות דרכים, בחציון הנוכחי התרחשו ארבע.
בחודשים הראשונים של השנה דווח על 20 אירועים בהם נפגעו חיילים עקב התעסקות בכלי נשק ובתחמושת, לעומת 11 אירועים כאלו ב-2007. נתון אחר חושף תמונת מצב דומה: בעוד שאשתקד נרשמו 90 פליטות כדור - הישג לא מבוטל שנזקף לזכות זרוע היבשה - הרי שמתחילת השנה כבר התרחשו 88 מקרים דומים.
במחלקת הבטיחות הגיעו למסקנה כי פליטות הכדור נגרמות בעיקר כתוצאה מחוסר הקפדה על סדר הפעולות הבסיסי הנדרש בעת תפעול נשק, ולכן הבהירו כי שימוש באמצעי לחימה, תפעולם, אחסנתם והחזקת נפלים - כל אלו חייבים להתבצע על-פי הפקודות והוראות הבטיחות. במבק"א דרשו גם למקד את הפעילות בנושא בכל הרמות, בשגרה ובפעילות מבצעית, מהחייל הפשוט ועד למפקדים הבכירים. צעד שנעשה במטרה לצמצם את מספר פליטות הכדור הוא הטמעת נוהל הפריקה החדש, האוסר על נקירה ומעודד חיילים לשאת באחריות המרבית לנשקם האישי.
32 תאונות אימונים - בסדיר ובמילואים - נרשמו מאז החלה השנה. מספר הנפגעים בתאונות מסוג זה עלה בחציון זה בהשוואה למחצית הראשונה של 2007. בששת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית נפגעו 33 חיילים בתאונות אימונים. עם זאת, אף חייל לא נהרג או נפצע קשה במסגרת אימון. מניתוח דוח מבק"א מתברר כי מרבית התאונות נגרמות עקב חבלה, החלקה או נפילה, בעיקר בעת אימונים גופניים, ולא במהלך חלקו המרכזי של התרגיל.
במבק"א מבקשים כעת להטמיע את ההוראות המקצועיות והבטיחותיות כבר בשלב ההכשרה, תוך שימת דגש על זהירות שימוש באמצעי לחימה בכלל ובנשק אישי בפרט. בזרוע היבשה ממליצים להרבות בביצוע תרגילים "יבשים" מעבר לנדרש בפקודות.
"היתרון באימון כזה טמון בהורדת הסיכון לפגיעה בחיי אדם, מאחר שהחיילים לא יורים תחמושת חיה", ציין סא"ל בן שמחון. "אימונים אלו אף מדמים היטב את המציאות, משום שתקפות בהם מגבלות בטיחות שלא תמיד מתממשות בזמן אמת".
תשומת לב פיקודית
בדומה למגמה הזכורה משנים קודמות, כמות התאונות והנפגעים בעת קיום שגרה מהווה כשני שליש מסך המקרים הנגרמים בשירות. במחצית הראשונה של שנת 2008 נרשמו 173 תאונות עם 182 חיילים פצועים - רובם המוחלט באורח קל - בעוד שאשתקד נרשמו 61 תאונות בטיחות עם מספר דומה של נפגעים. בזרוע היבשה מייחסים את העלייה החדה לשיפור משמעותי בדיווח שמעבירים מפקדי היחידות.
מסקנה נוספת שגובשה במבק"א קובעת כי המפקדים מעניקים תשומת לב יתרה לנושא הבטיחות במאפייני הפעילות המרכזיים, הכוללים אימונים, הכשרות ופעילות מבצעית - ופחות לפעילויות שגרתיות. על כן, נדרשו המפקדים להעלות את המודעות לבטיחות ביום-יום, ולדווח גם על כל פצוע עקב נפילה או חבלה אחרת, תוך כדי ביצוע תחקיר והפקת לקחים.
נקודת אור בדוח נוגעת להיקף תאונות הדרכים בהן היו מעורבים נהגים. מתחילת השנה אירעו 555 תאונות בהשתתפות נהגים צבאיים, לעומת כ-1,500 בתקופה המקבילה אשתקד.
במחצית הראשונה של 2008 מסתמנת יציבות יחסית במספר הנפגעים בתאונות דרכים לעומת אשתקד, כאשר בזרוע היבשה הגיעו למסקנה כי המודעות הגוברת של המפקדים הביאה לשיפור גם בתחום זה. עוד עולה מהדוח התקופתי כי תאונות מסוג זה אינן מתרחשות רק בסופי שבוע, כפי שמקובל לחשוב, ולפיכך יש להמשיך לקיים פעולות הסברה לכלל החיילים.