צילום: חגי הירשפלד
|
בפצ"ן מעריכים כי בתקופה שאחרי החזרת החטופים יתמקד הארגון בזירה הפנים-לבנונית, אך לא יזניח מאמצים לחיזוק מעמדו - ובהם הטרור. "החשש מפני תגובה ישראלית מהווה גורם מרסן משמעותי", אומרים בפיקוד. ובינתיים בגבול הסורי: "לאף אחד מהצדדים אין כרגע עניין לחמם את הגזרה", ציין סגן מפקד חטיבת הגולן
"חיזבאללה מחויב כיום יותר לזירה הפנים-לבנונית ולתפקידו בהגנה על האוכלוסייה והתשתיות במדינה" - כך מעריך גורם בכיר בפיקוד הצפון, בהתייחסו לאופן התנהלותו של הארגון לאחר שהושלמה העסקה להחזרת החיילים הישראלים החטופים ושחרור אסירים לבנוניים. "למרות זאת, חיזבאללה משמר את יכולתו לבצע פיגועי טרור שישרתו את האינטרס של הארגון ולא בהכרח את טובתה של לבנון".
רק בשבוע שעבר פרסם המטה ללוחמה בטרור במשרד ראש הממשלה אזהרת מסע חריגה, המתריעה על כוונת חיזבאללה לפגוע בישראלים השוהים בחו"ל.
בפיקוד הצפון ציינו כי זיהו את הפעילות המוגברת של חיזבאללה במישור הפוליטי והפנימי בלבנון - עוד במסגרת תהליך שיקום הארגון, שהחל בתום מלחמת לבנון השנייה, במקביל לבניין המחודש של כוחותיו. "ההצלחה בזירה הפוליטית מהווה אמנם הישג בעיניי הארגון, ששואף לבסס את שליטתו, אך היא גם מגבילה אותו בהוצאה לפועל של פיגועים שעלולים לגרור תגובה חריפה של ישראל ולהביא נזקים נוספים", אמרו בפצ"ן.
כחלק מהחלטת האו"ם 1701, שהובילה להפסקת האש בין צה"ל לחיזבאללה באוגוסט 2006, מממש צבא לבנון את הריבונות שלו עד קו הגבול - מצב שנראה בפעם האחרונה רק בשנות ה-60. בפיקוד הצפון מעריכים כי ממשלת האחדות שקמה בלבנון, בה שותף חיזבאללה, יוצרת זיקה משותפת בין כל הגורמים השונים המנהלים את לבנון.
"מבחינת הארגון, סדר היום הנוכחי עדיין כולל את הצורך לממש את מדיניות הטרור, אך החששות מפני פגיעה באחדות שהשיג הממשל החדש וגם מפני תגובה ישראלית - מהווים גורם מרסן משמעותי", קבע גורם בכיר. "בינתיים, עוסקים אנשי חיזבאללה בסוגיות אחרות העומדות על הפרק, כמו החזרת חוות שבעא וכפר רג'ר לשליטת לבנון".
במקביל, מזהים בצה"ל כי הצבא הסורי ממשיך בתהליך מואץ של בניין כוחו, על אף משא ומתן המתקיים בחודשים האחרונים בין סוריה לישראל, בתיווך טורקי. "אנחנו לא רואים בשטח השפעות של המשא ומתן", סיפר השבוע סגן מפקד חטיבת הגולן, סא"ל סמי אדרי. "מאידך, לאף אחד מהצדדים אין כרגע שום אינטרס לחמם את הגזרה".
כיום נחשב הגבול עם סוריה לאזור שקט במיוחד. מאז מלחמת יום הכיפורים לא התרחש ירי בין צה"ל לצבא הסורי, ולמעט חדירות בודדות של תמהונים והברחות סמים ארעיות, לא נרשמו אירועים יוצאי דופן. למרות זאת, באחרונה הושלכו מוקשים ישנים לעבר שטח ישראל בדרום רמת הגולן. "אנחנו עובדים מול האו"ם ודורשים להרחיק את הפעילות מהגדר", הבהיר סא"ל אדרי.