שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  מגזין חיילים | שבוז   >>  עד סוף השנה: למעלה מ-300 בדואים יתגייסו לצה"ל
המדריך למתגייס
חדשות
כתבות מגזין
ד"ש מצולם
פגישה אישית
לוחם בכותרות
נספח צבאי
גיבור בשבוע
העולם הערבי
שירות ב"במחנה"
סקר מומלצי שבוז חיילים
מהו המאכל הכי טעים במנת קרב?
עד סוף השנה: למעלה מ-300 בדואים יתגייסו לצה"ל
במינהל האוכלוסיות המיוחדות הביעו שביעות רצון
ניר קוסטי, ‏יום שני ‏08 ‏ספטמבר ‏2008
חיילים בגדס''ר הבדואי
צילום: שי סקיף

לאחר הירידה המשמעותית שנרשמה אשתקד, כעת צפוי גם זינוק במספר החיילים שייקלטו בגדס"ר הבדואי וביחידת הגששים. בין האמצעים לעידוד הגיוס: הסברה טלפונית וחוגי בית. הטבה חדשה למשתחררים: יקבלו הנחות ברכישת מגרשים

 

מספר המתגייסים מבני העדה הבדואית צפוי לעלות ב-50 אחוז בשנתון הגיוס הקרוב, לעומת השנתון האחרון - כך העריך השבוע ראש מינהל האוכלוסיות המיוחדות באגף כוח האדם (אכ"א), אל"ם רמיז אחמד. באכ"א צופים כי העלייה, שהחלה כבר במחזור הגיוס בחודש אוגוסט, תימשך גם בגיוסי חודש מארס, ותציין את שנת 2008 כשנה משמעותית במיוחד בכל הנוגע לשילובו של המגזר הבדואי בצה"ל.

בשלב זה נאמד הגידול בכמה עשרות מתגייסים, אולם במינהל האוכלוסיות המיוחדות מאמינים כי עד סיום שנתון הגיוס יצטרפו לשורות צה"ל למעלה מ-300 חיילים בדואים נוספים. העלייה עצמה מיוחסת למאמצים הרבים ולפעילויות שיזמו במינהל בחודשים האחרונים במטרה לעודד את בני הנוער להתגייס.

בשנת 2007 חלה ירידה ניכרת של 43 אחוז במספר הבדואים שהתנדבו לצה"ל, בהשוואה לשנת 2004, אז נרשם המספר הגבוה ביותר של מתגייסים בני העדה. 222 בדואים התגייסו לשורות הצבא בשנה האחרונה, בעוד שלפני ארבע שנים עמד מספר המתגייסים על 389 בני נוער. נתון כה גבוה לא נרשם בצה"ל מאז 1999, אז התגייסו כ-380 בדואים, אולם בעקבות אירועי אינתיפאדת אל-אקצה החל תהליך של פיחות משמעותי בשיעור הבדואים המתנדבים לשירות.

לצד העלייה באחוזי הגיוס, צפוי להירשם גם זינוק במספר החיילים שיגיעו, בין היתר, לגדוד הסיור המדברי (הגדס"ר הבדואי) וליחידת הגששים. כבר במחזור הגיוס האחרון הוכפל מספר המתגייסים לגדס"ר פי 2.3, ובגדוד ציינו כי עיקר הגידול נרשם הודות למתנדבים הבדואים המתגוררים בצפון הארץ. השנה החלו לוחמים ומפקדים בגדס"ר הבדואי לבקר בכפרים, להרצות בבתי-ספר ולספר על אודות חשיבות הגיוס לצה"ל בכלל, ועל פעילות הגדוד בפרט. "התחלנו בתהליך בו אנחנו מלווים את המלש"בים עוד מבית-הספר, מכירים אותם ומעודדים את גיוסם", הסביר קצין הגיוס בגדס"ר, סרן סולטאן עיאדאת. "כולם בגדוד מתגייסים לטובת העניין, כולל המ"פים והמג"ד".

מלבד הפעילות המשמעותית שנעשית בנושא, מייחסים בגדוד את העלייה גם להישגים המבצעיים שרשם הגדוד בשנה האחרונה. "המודעות לפעילות הגדוד, לעשייה שלו וליכולותיו עלתה באופן משמעותי, ואנו מקצים משאבים רבים להמשך מגמה זו", הוסיף הסמג"ד, רס"ן רביע סועד.

"אחרי תקופה ארוכה בה גיוס הבדואים היה אפוף אווירת משבר, אני מרגיש אופטימי", ציין השבוע מפקד יחידת הגששים, סא"ל יוסי חדד. "אנו ממשיכים את שיתוף הפעולה עם האוכלוסיות הבדואיות בצפון ובדרום ועם האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון, ולפעילות עצמה יש חשיבות עצומה בהיבט הלאומי".

מחזורים כפולים

בצה"ל מעריכים כי הירידה שנרשמה בשנים האחרונות במספר המתגייסים מקרב המגזר הבדואי נובעת במידה רבה מהתחזקות התנועה האסלאמית, בעיקר ביישובי הבדואים בדרום. כיום חיים בישראל כרבע מיליון בדואים, מתוכם כ-170 אלף נמצאים באזור הנגב וכ-80 אלף מתגוררים בצפון הארץ.

"התנועה האסלאמית יוצרת סל של הטבות במקומות העבודה של הבדואים, והיא חזקה מאוד בכל תחום הקייטנות", סיפר גורם המעורה בנושא. "הקייטנות שמציעה התנועה הנן זולות למדי, ולאור המצב הכלכלי הקשה של בני העדה, אנשים מתקשים לא להתפתות. הם רק רוצים לשמח את ילדיהם, אולם זה יוצר בעיה בעבורנו, מאחר שפעילי התנועה מטיפים נגד הגיוס לצה"ל", הוא הסביר. "לפיכך אנחנו מנסים לסייע להם בקייטנות ושולחים אליהן מורות-חיילות או עוזרים בהסעות ומקיימים פעילויות קהילתיות לתלמידים בשיתוף חיילים".

"התמיכה שמספקים המינהל וצה"ל בכלל, לאוכלוסייה המקומית סייעה לעלייה במספר המתגייסים", ציין מפקד המרחב הבדואי בצפון של מינהל האוכלוסיות המיוחדות, רס"ן גיא גדיר. "מחזורי אוגוסט ומארס כפולים בגודלם ממקביליהם אשתקד". לדבריו, בחודשים האחרונים התגברה פעילות המורות-חיילות והמד"נים בבתי-הספר, והחשיפה לנושא הגיוס הנה גבוהה יותר מבעבר.

כך למשל, בשנים האחרונות החלו להיערך באזור הצפון חוגי בית, במסגרתם הסבירו נציגים מהמינהל על שלבי הגיוס לצה"ל. במקביל, יזמו אנשי המרחב הצפוני שיחות טלפון למלש"בים, והסבירו להם על אודות הליך הגיוס והצו הראשון. "חשבנו כיצד לייעל את התהליך, וכיום כלל שלבי הגיוס, בין אם מדובר במילוי טפסים או בבדיקות הרפואיות, הנם קלים הרבה יותר בעבור המלש"ב הבדואי".

כחלק מהפעילות לעידוד הגיוס מקרב בני העדה, התקיים בשבוע שעבר לראשונה, אירוע הוקרה לקהילה הבדואית. בטקס, שנכלל בשורת אירועים לציון 06 שנה למדינת ישראל, נטלו חלק חיילים, קצינים ונגדים בני העדה, לצד מאות בני נוער ובכירי הקהילה הבדואית.

במסגרת האירוע, שנערך בבית יד לבנים של המגזר, הוקמו גם שלושה אוהלים: מטעם הגדס"ר הבדואי, יחידת הגששים ומינהל האוכלוסיות המיוחדות, בהם נערכו פעילויות הסברה שנועדו לעודד את הצעירים להתנדב לשירות. "מעבר להוקרה של בני העדה, ראינו באירוע גם במה להעלאת מספר המתגייסים", הסביר אל"ם אחמד. "המפגש הזה חיבר את הנוער הבדואי עם צה"ל ומדינת ישראל. כיום יש כתובת אחת לכל בני המיעוטים בצה"ל והיא המינהל, שמטפל בבני העדה לפני הגיוס, בזמן השירות ולאחר השחרור".

"צה"ל עושה וימשיך לעשות מאמץ מיוחד להרחיב את מספר בני העדה שבוחרים לשרת בו, לספק למתנדבים ליווי והכוונה לפני השירות ואחריו, ולסייע במציאת תעסוקה לחיילים המסיימים את שירותם", אמר באירוע הרמטכ"ל, רא"ל גבי אשכנזי. "אנו רואים בכך חוב של כבוד לבני העדה הבדואית. אני משוכנע כי יחד אתכם, נמשיך לעסוק בהגברת המוטיבציה ובהגדלת היקף המתגייסים לשירות בצה"ל. אני בטוח שבכל תרחיש אפשרי, תמיד נמצא אתכם לוחמים לצדנו, לוחמים באומץ לב, במסירות ובמקצועיות בכל חזית, עד שיבוא השלום".

יתכוננו לאזרחות

הפעילויות לעידוד ההתנדבות לצה"ל אינן מוגבלות רק לתקופה שקודמת לגיוס. במינהל האוכלוסיות המיוחדות שוקדים על גיבוש שורה של הטבות בעבור בני מיעוטים המשתחררים משירות צבאי, שחלקן אושר בשבוע שעבר.

לפני כחצי שנה פורסם ב"במחנה" על יוזמה שעיקרה שיווק מגרשים לבנייה עצמית בכפרים הדרוזיים והבדואיים הפזורים ברחבי הארץ, במחיר מוזל לחיילים משוחררים. באחרונה סוכם, במסגרת עבודת מטה שהתקיימה בשיתוף משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד הפנים ומשרד הבינוי והשיכון, כי על מגרשים שעלותם עד 100 אלף שקל, תינתן הנחה של 25 אחוז לצעירים שהשלימו שירות צבאי. יתרה מכך, הוחלט כי כל מגרש שמחירו יהיה גבוה מרף זה - עלותו תעודכן

אוטומטית לסכום של 100 אלף שקל. כיום, מוערך שוויו של מגרש בכפרים האלו בין 30 ל-180 אלף שקל.

במינהל האוכלוסיות המיוחדות מייחסים חשיבות רבה להסדר החדש, מאחר שהוא עשוי להקל באופן ניכר על צעירים שהשתחררו מצה"ל ועומדים בפני הוצאות כספיות מרובות. במינהל אף הסבירו כי המהלך משפיע באופן ישיר על מידת המוטיבציה של בני נוער להתנדב לשירות, משום שרבים מהצעירים רואים בצבא גורם שלילי המונע מהחייל להתפרנס ועלול להחמיר את מצבו הכלכלי לאחר השחרור.

בתוך כך, לפני שבוע נפתחה לראשונה סדנה מיוחדת המכינה חיילים בדואים לשחרור. במסגרת הסדנה, שנערכה עד כה בעבור חיילים דרוזים בלבד, לומדים לובשי המדים שעומדים לסיים את שירותם הצבאי בתוך שלושה חודשים, כיצד לכתוב קורות חיים ואיך להתנהל בראיונות עבודה. המשתתפים אף מקבלים ייעוץ מקצועי, על-פי נתוניהם האישיים ופרמטרים נוספים, שמסייע להם להחליט לאיזה כיוון עליהם לפנות בחייהם האזרחיים. "הסדנה מאפשרת לאותם החיילים נחיתה רכה יותר עם יציאתם לאזרחות", ציין קצין התעסוקה במינהל האוכלוסיות המיוחדות, סרן שאדי גריפאת.

יוזמה נוספת שהתגבשה במינהל בשיתוף היחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון, הובילה באחרונה להעסקת קבוצה ראשונה של חיילים בדואים ודרוזים משוחררים במשמר הכנסת. בד בבד, נפתח בפעם הרביעית קורס הנהיגה של "אגד", המאפשר לבני מיעוטים שהשלימו שירות צבאי להשתלב כנהגי אוטובוסים. בסיוע היחידה להכוונת חיילים משוחררים מוצאים בני העדה תעסוקה גם בנמל התעופה בן-גוריון, ואחרים בוחרים להירשם ללימודים במכינה הקדם-אקדמית בחיפה.

 

סייעה בהכנת הכתבה: נעמי נידם

  
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
כתבות נוספות
היעד הבא של ימ"ס איו"ש: לחימה בפשיעה המאורגנת
המשבר הכלכלי העולמי לא פוסח על מערכת הביטחון
מחצית מהמעצרים באיו"ש - של חטיבת כפיר
תקדים באליפות הכושר: זכייה כפולה של חה"י ואמ"ן
לוחמי מג"ב יתכוננו למפגש עם מתנחלים?
מפקדים במיטב ילמדו על אוכלוסיות מיוחדות
12345678910הבא
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.