צילום: איתי כהן
|
הקמת התשתיות נמצאת בעיצומה, ובמינהלת עיר הבה"דים כבר עוסקים בגיבוש התצורה הפנימית של הבסיסים השונים. חדרי המגורים יותאמו ללמידה בצוותא, והמועדונים - למגוון רחב של פעילויות. הטבות מיוחדות יוענקו גם לאנשי הקבע שעודם רווקים. במקביל נבחנות הדרכים למתן מענה רפואי הולם למשרתים במקום
העבודות להקמת קריית ההדרכה הצה"לית נמצאות כעת בעיצומן. בימים אלו שוקדים בעיר הבה"דים על הקמת תשתיות חשמל, מים ותקשורת לטובת אלפי לובשי המדים שישרתו במתקנים החדשים. במקביל מתנהל מכרז לבחירת חברה אזרחית שתסייע בהליך הבנייה, מתוך כוונה לשתף גוף פרטי בתהליכי ההקמה וההפעלה של בסיס צה"לי. גורמים צבאיים צופים כי החברה הנבחרת תיטול אחריות על תפעול חלק מקריית ההדרכה, ואילו יתר המתקנים יתנהלו תחת אחריות צה"ל.
בד בבד, מגובש במינהלת עיר הבה"דים של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה מפרט טכני של כלל המבנים בקריית ההדרכה העתידית. כך הוחלט כי בכל חדר מגורים יוצבו לצד המיטות ארבעה כיסאות ושולחן, על מנת לאפשר לחיילים הטריים להמשיך את הלמידה בצוותא גם לאחר שעות העבודה הרשמיות. בכל מבנה יוקם מתחם רווחה שישמש הן לצורכי לימודים והן לפעילויות פנאי מגוונות, דוגמת אינטרנט ומשחקי מחשב.
גם נושא הספורט והפעילות הגופנית צפוי לקבל עדיפות עליונה בעיר הבה"דים, כאשר במרחב קריית ההדרכה יפוזרו מתקני ספורט שונים, שאינם דורשים אחזקה מיוחדת. בנוסף, יוקמו במיוחד לטובת החיילים שבילי אופניים ותתאפשר חלוקת זוגות אופניים ללובשי מדים שיהיו מעוניינים לעסוק בפעילות הגופנית. לרווחת אנשי הסגל, נבחנת כעת אפשרות לבניית מועדונים ייחודיים, כאשר בכל מועדון תתאפשר פעילות פנאי אחרת, לרבות צפייה בסרטים.
במינהלת עיר הבה"דים צופים כי עם השלמת העבודות, יהיו מרבית הבסיסים בקריית ההדרכה ערוכים לקלוט טירונים. זאת, לאחר שכבר ב-2009 צפויים 90 אחוז מכלל מחזורי הטירונות להתקיים בבסיסי ההדרכה במיקומם הנוכחי, בהתאם ליעדים שהוגדרו במטה הכללי.
"אני מעריך ששניים מבסיסי מערך הטירונות מגל ייסגרו עם המעבר לעיר הבה"דים, משום שמרבית ההכשרות כבר יבוצעו בבסיסים השונים בקריה", ציין ראש מינהלת עיר הבה"דים, סא"ל שלום אלפסי. לדבריו, בסיס טירונים אחד עתיד להמשיך לפעול ולקלוט חיילים חסרי מקצוע צבאי.
מהלך נוסף שמגובש כבר עתה בבסיסי ההדרכה השונים ועתיד לתפוס מקום מרכזי בהתנהלות קריית ההדרכה הצה"לית, הנו הגדרת גרף פעילות אחיד לכלל היחידות האמונות על הכשרת המתגייסים. מהלך זה, המצריך תשומת לב ותיאום רבים, עתיד לחזק באופן משמעותי את שיתוף הפעולה בין החילות השונים. "צריך לנצל את עיר הבה"דים כדי ליצור חיבור מובנה בין כל בסיסי ההדרכה, שיתבטא גם בפעילותם השוטפת. הבה"דים לא סתם ייבנו באותו המקום, הם גם יפעלו בשיתוף הדדי", הדגיש סא"ל אלפסי.
כעת עוסקים במינהלת בהגדרת הסמכויות והכפיפויות של מפקדי הבסיסים, לרבות קביעת מעמדו של הקצין שיפקד על קריית ההדרכה הצה"לית.
עידוד התיישבות
במקביל, מגובשות הטבות מיוחדות לטובת כלל הקצינים והנגדים שיבחרו להעתיק את מקום מגוריהם דרומה. ביישובים הסמוכים לקריית ההדרכה הצה"לית, דוגמת העיר ירוחם וקיבוצים שונים, עתידים להיפתח מתחמי מגורים יעודיים ("רווקיות"), בהם יוכלו אנשי הסגל ללון במקום לנסוע למקום מגוריהם המרוחק. ה"רווקיות" יוקמו בשיתוף הרשויות המקומיות, מתוך כוונה לעודד את השתלבות אנשי הקבע בקהילה, כדי שבעתיד ישקלו לעבור להתגורר ביישובים באופן קבוע. הקצינים והנגדים יוכלו ללון ב"רווקיות" ללא תשלום, כאשר הצבא צפוי לסבסד את העלויות במטרה לקדם את ההתיישבות בנגב.
בתוך כך, הושלם באחרונה משא ומתן בין צה"ל למשרד האוצר, בעקבותיו נחתם הסכם המעגן את ההטבות לאנשי הקבע שיעברו דרומה במסגרת נדידת הבסיסים הצבאיים. התנאים גובשו בהמשך לסל ההטבות שאושר על-ידי סגן הרמטכ"ל, האלוף דן הראל, והוענק למשרתי הקבע שהעתיקו את מקום מגוריהם כחלק ממעבר בח"א לוד לנבטים.
במסגרת זו הוחלט כי כל איש קבע שיתגורר במרחב הנגב יזכה להלוואה עומדת בסך 50 אלף שקל לרכישת בית או דירה, ובתום תקופת מגורים בת חמש שנים - תהפוך ההלוואה למענק. משרתי הקבע יקבלו גם סיוע מוגדל במימון שכר הלימוד בגני ילדים, ואף יוצע להם מחזור נוסף של קייטנות בחודשי הקיץ. בד בבד, תוגדל מלגת הלימודים המוענקת לקצינים ולנגדים עד גיל 30, שמתכוונים להירשם ללימודים גבוהים תוך כדי השירות.
חלוקת הסל החלה בחודש אוגוסט האחרון והיא עתידה להימשך במהלך כל תקופת המעבר דרומה - כלומר עד קיץ 2011, אז יושלם, ככל הנראה, אכלוס עיר הבה"דים. המשרתים יוכלו לנצל את מרבית ההטבות הכלולות בסל בתוך שלוש שנים מיום המעבר למרחב הנגב.
חילוץ למרחב
לצד ההתקדמות הרבה שנעשתה בגיבוש תנאי השירות של אנשי הקבע ותצורתה העתידית של עיר הבה"דים, נמצאים נושאים רבים אחרים עדיין תחת עבודת מטה.
בתחום התחבורה, מתקיימים בימים אלו מגעים אל מול רכבת ישראל שמטרתם לקדם את הארכת מסילות הרכבת עד צומת הנגב. עם זאת, גורם המעורה בנושא ציין השבוע כי בשלב זה רכבת ישראל אינה ערוכה להקים תחנה נוספת במקום. כעת מסתמן כי כביש 6 הוא שישמש אפיק מקשר בין קריית ההדרכה הצה"לית לצפון הארץ, מאחר שבמידה שיוחלט להרחיבו לכיוון דרום, יושלמו העבודות בפרק זמן קצר יותר.
במינהלת עיר הבה"דים מתכוונים גם לבדוק כיצד ניתן לשפר את המענה הרפואי בסביבת קריית ההדרכה, ולהכינו לטיפול באלפי לובשי מדים. גורמים שונים מעריכים כעת כי החיילים יופנו לרופאים אזרחיים הפועלים ביישובי האזור ומטפלים בתושבים המקומיים, בדומה לנעשה היום במרפאות "ביקורופא".
גם באגף התכנון עוסקים כעת באיתור שיטות בנייה "ירוקות" יותר להקמת עיר הבה"דים. במסגרת זו, מנסים גורמי איכות הסביבה לשלב בתוכניות הבנייה פרויקטים סביבתיים חדשים שייושמו בקריית ההדרכה.
אחת היוזמות הנה בנייתו של מתקן ביולוגי לטיהור שפכים, המתבסס על שיטה חדשנית שטרם נוסתה בארץ. לפי התכנון, השפכים שמייצר הבסיס יטוהרו באמצעות צמחי מים וחלוקי נחל, וכך יתאפשר חיסכון כלכלי ניכר, לצד היתרונות הסביבתיים הטמונים במתקן.
מלבד זאת, הוחלט באחרונה כי כל בנייני קמפוס התקשוב שיוקם בדרום ייבנו כך שחלונותיהם ישקיפו על אתר "אנדרטת הנגב", הממוקם בסמוך. כמו כן, ייצבעו כלל המבנים בהתאם לנוף המדברי, וכן יותקנו מכשירים לחיסכון בחשמל. בנוסף, מתכוונים מתכנני הבסיס לקחת בחשבון את מיקום השמש ביחס למבנים, במטרה לחסוך בהוצאות מיזוג האוויר.
פרויקט עיר הבה"דים אף הוצג באחרונה במסגרת כנס פי-אל-אם בנושא שרשרת ההספקה, הרכש והלוגיסטיקה, והוגדר על-ידי שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, שנכח באירוע, כ"מנוף צמיחה ברמה הלאומית-עסקית". "אין שום ספק שקריית ההדרכה הצה"לית תהווה בשנים הקרובות מנוף לצמיחה בקנה מידה לאומי. עיר הבה"דים תסייע לחלץ את המרחב הדרומי ממגוון של קשיים כלכליים", סיכם סא"ל אלפסי.
סייעה בהכנת הכתבה: נעמי נידם