צילום: ניר אור, חר"פ
|
הקונדומים חולקו בדוכני הסברה שהקים חיל הרפואה בנקודות מרכזיות ברחבי הארץ. לאמצעי המניעה צורפו גלויות מיוחדות שהסבירו על נגיף האייץ'-איי-וי ומחלת האיידס, וסטיקרים שהדגישו כי "מאיידס אין תאריך שחרור"
לראשונה בתולדות צה"ל חולקו לכלל החיילים אמצעי מניעה, במסגרת יום המודעות הבין-לאומי למחלת האיידס. הקונדומים חולקו בשבוע שעבר בדוכני ההסברה שהקים מערך בריאות הצבא של חיל הרפואה במוקדי התכנסות מרכזיים של חיילים ברחבי הארץ. הדוכנים הוצבו כחלק מממסע פרסום נרחב שיזם המערך, על מנת להעלות את המודעות לסכנות הכרוכות בהתנהגות מינית לא זהירה.
לכל קונדום צורפה גלויה מיוחדת שעוצבה במדור קידום הבריאות של מפקדת קצין הרפואה הראשי, בה הוסברה לחיילים חשיבות השימוש בקונדום. בנוסף, חולקו בדוכנים גם מנשרי הסברה וסטיקרים המדגישים את הסיכון הרב בהידבקות במחלה ואת חשיבות ההקפדה על מגע מיני מוגן. כך למשל, נכתב באחד הסטיקרים כי "מאיידס אין תאריך שחרור".
במקביל, העבירו חובשים פעילויות הסברה ביחידותיהם, ואילו סגלי רפואה מכל זרועות הצבא השתתפו ביום עיון בנושא, שנועד להקנות להם את הכלים והידע הדרושים להעברת המסר הלאה לפקודיהם. "ידוע כי התנהגות מינית לא זהירה עלולה לגרום להידבקות לא רק באיידס, אלא גם במחלות מין אחרות", ציינה רמ"ד קידום הבריאות, רס"ן אפרת שרייר, "לכן, בעיקר ביום זה, הדגשנו גם את חשיבות מניעת המחלות האלו".
תסמונת הכשל החיסוני הנרכש (איידס) אינה שכיחה בארץ. נכון לסוף שנת 2007, רשומים בישראל 4,239 נשאי נגיף האייץ'-איי-וי, אולם ההערכה היא כי מספרם הממשי מתקרב ל-6,000. משנת 1986, אז החל הרישום החיילים בשירות סדיר ובמילואים הנושאים את נגיף האייץ'-איי-וי, נתגלו כ-200 מקרי הידבקות בקרב אוכלוסיות אלו, וכלל המשרתים שוחררו משירות צבאי. בשנת 2001 הורשו נשאים להתנדב לשירות צבאי ביחידה עורפית, בדומה למדיניות הנוגעת לסובלים מכל מחלה כרונית אחרת, אולם רק בודדים מהנשאים בוחרים מדי שנה להתנדב לשירות סדיר. בשנת 2007 שוחררו מצה"ל שישה חיילים על רקע הידבקות.
כל חייל וחיילת יכולים להיבדק על-ידי פנייה לרופא היחידה או במרפאות האיידס בבתי-החולים השונים. כמו כן, ניתן להיבדק באופן אנונימי במרפאת לוינסקי בתל אביב.