ארכיון: חגי הירשפלד
|
הבסיסים חולקו לארבע רמות, מבעלי חשיבות מכרעת לפעילות צה"ל בחירום, ועד חסרי התפקיד בשעת לחימה. "המטרה היא לרכז את המשאבים ולנהל את סדר העדיפויות", הסבירו באגף
כל בסיסי צה"ל ומתקניו דורגו באחרונה על-פי חשיבותם בשעת חירום - זאת, כחלק מהתוכנית הכוללת החדשה למיגון העורף הצבאי, שמוביל ענף ההתגוננות באגף המבצעים.
המתקנים הצבאיים השונים חולקו בהתאם לארבע דרגות חשיבות, כאשר ברמה א' נכללו מתקנים בעלי חשיבות מכרעת ליכולת הפעולה של צה"ל בזמן מלחמה, כמו בסיסים המכילים מערכות מודיעין, תקשוב, פיקוד ושליטה, ואילו ברמה ד' נמצאו מתקנים מינהלתיים שאין להם תפקיד בשעת חירום.
באגף המבצעים הסבירו השבוע כי ההבחנה בין המתקנים השונים, נעשתה גם באמצעות השקלול בין אומדן הנזק שעלול להיגרם ליכולות הלחימה של צה"ל במקרה של פגיעה בתפקוד הבסיס, לבין הערכת הסיכוי לפגיעה.
במסגרת התוכנית, צפוי הענף להתחיל ליישם בשנה הבאה שמונה פרויקטים שונים למיגון בסיסים שצוינו ברמת החשיבות הגבוהה ביותר. באגף מאמינים כי עד שנת 2012 יושלמו עבודות המיגון בבסיסים, בעלות הנאמדת בעשרות מיליוני דולרים.
"עד כה פעל כל גוף בצה"ל בתחום המיגון באופן עצמאי", הסבירה רמ"ד ההתגוננות באגף המבצעים, רס"ן לירן אשכנזי. "מטרת התפיסה החדשה היא לרכז את המשאבים ולנהל את סדר העדיפויות, כלומר קודם כל למגן מתקנים אסטרטגיים שבלעדיהם יהיה קשה להכריע את המערכה".
באגף הגדירו את נושא המיגון הפיזי בעדיפות העליונה, ובעקבות כך החלה רכישה מוגברת של אלמנטים שונים מבטון, שיאפשרו את תפקוד המתקנים גם בשעת לחימה. במקביל, יסופקו לחיילים אמצעי מיגון אישיים כמו אפודים, קסדות וערכות מגן. "בכל פיקוד וזרוע ימונה קצין התגוננות, שיהיה אחראי על תחום ההתגוננות ביחידות הכפופות לו", הוסיפה רס"ן אשכנזי.
בנוסף, נקבע כי ענף ההתגוננות בזרוע היבשה יהיה אמון על הכשרת כוחות במחנות בתחומי החילוץ וההצלה, סילוק פצצות, אב"ך וכיבוי אש, כדי שיספקו מענה ראשוני בחירום עד הגעת הגורמים המקצועיים.