צילום: רות נעמה פז
|
מאות מורות חיילות, רובן המשרתות בצפון הארץ ובמרכזה, הדרימו בתחילת השבוע אל היישובים המטווחים. את הכיתות החליפו החיילות במקלטים ובמרחבים המוגנים. את פעילויות החינוך - במשחקי הפוגה לילדים ובשיחות על המצב. "ההיענות מצדם של חיילי מערך ההוראה הייתה מדהימה", ציינו השבוע במערך מג"ן
מאות מורות חיילות ומדריכות אוכלוסייה לשעת חירום (מאלש"חיות) פתחו את השבוע האחרון בנסיעה אל יישובי הדרום. לצד שינוי המיקום הגאוגרפי, נדרשו המורות חיילות להמיר את ייעודן המקצועי המקורי - להדריך תלמידי בית-ספר - ולהגיש עזרה לאזרחים ולתושבים השוהים במקלטים, לאייש מרכזי מידע ולסייע לכוחות פיקוד העורף בחלוקת עלוני מידע לעוברים ולשבים.
עם הגעתן ליישובי עוטף עזה, לשדרות ולנתיבות, עברו החיילות הכשרה מיוחדת למשימות החדשות שהוטלו עליהן מידי אנשי פיקוד העורף, שהסבירו להן את כל שעליהן לדעת בתחומי ההיערכות ומוכנות העורף לספיגת מטחי רקטות וטילים. כמו כן, עברו המורות חיילות הכשרה מטעם משרד החינוך, שנציגיו פירטו בפניהן שיטות שונות להתמודדות עם מצבי לחץ, אותן הן יכולות להעביר לתושבים, ואף הציעו להן מגוון פעילויות והפעלות להפגת הלחץ בקרב הילדים.
לדברי מפקדת מרחב הדרום של מערך מג"ן בחיל החינוך והנוער, סא"ל אתי מכאני, כל המורות חיילות שנקראו להתייצב ביישובים המטווחים, נענו לאתגר והתייצבו ללא כל תירוץ. "ההיענות מצדם של חיילי מערך ההוראה הייתה מדהימה", סיפרה. "מאה אחוז מהבנות שנקראו להתייצב, אכן עשו זאת. מדובר בכוח אדם איכותי שמורגל בעבודה עם ילדים, ולכן הוא עתיד לסייע לנו רבות בפעילות עם האוכלוסייה האזרחית באזור.
"העובדה שמדובר בחיילות לובשות מדים מדגישה את העובדה שצה"ל נמצא כל הזמן עם האזרחים, במטרה לסייע להם ולהרגיע. יש לזה ערך משמעותי ביחסי צבא-חברה. הסיוע שהן מעניקות מספק לתושבים תחושה של חוסן לאומי", הוסיפה סא"ל מכאני, "ומוכיח כי צה"ל נועד לא רק כדי לתקוף וללחום, אלא גם כדי לסייע לאוכלוסייה".
"ברוב הזמן אנחנו פשוט עורכות משחקים שונים כדי להפיג את המתח של הילדים", העידה רב"ט מאיה בודקר, המשמשת מורה-חיילת בקיבוץ סעד בעוטף עזה. "בימים האחרונים אפילו המצאנו משחקים שאותם ניתן לבצע במרחבים המוגנים, בממ"דים ובמקלטים, ואף קיימו פעילויות שבהן הצלחנו לגרום לילדים לשתף אותנו ברגשותיהם ובחוויותיהם לאור המצב הביטחוני הקשה".
"רגעים ספורים לאחר שהוקפצנו והגענו לגזרה, כבר התחלנו להשתלב בכל משימה שנאמר לנו כי דרשה את עזרתנו", סיפרה רב"ט שירי חולבסקי, המשרתת כמפקדת מורות חיילות, שהגיעה עם פקודותיה לאשקלון. "אנחנו מצוותות למרחבים מוגנים ומעבירות הסברים לתושבים. זו לא ההקפצה הראשונה שלנו לאזור והקצינים הוותיקים יותר אף התרגלו להקפצות מסוג זה.
"בקרב כל החיילות מקננת תחושה חזקה מאוד של שליחות גדולה, ולמרות הפחד, לכולנו יש הרגשה שקורה כאן משהו משמעותי", הוסיפה רב"ט חולבסקי. "בשדרות סביר להניח שהתושבים עצמם כבר יכולים ללמד אותנו איך לסייע ולהתמודד עם המצב המיוחד, אך יש מקומות שבהם עדיין קיים בלבול גדול. לנו חשוב להבהיר לכלל האזרחים שאנחנו נמצאות כאן בשבילם", הוסיפה.
סייעו בהכנת הכתבה: עמרי קירון ועידו אלעזר