קודם כל תרגעי
|
תחנה מרכזית ירושלים, איפשהו פונים ימינה ומגיעים ללשכת הגיוס. רק חיילים, רק ירוק, חוסר הבנה מוחלט מה בדיוק קורה שם. חזרתי הביתה וכל הנסיעה באוטובוס ניסיתי להבין איך לעזאזל הורידו לי פרופיל. לו יכולתי להחזיר את הגלגל אחורה ולהבין מה רוצים ממני בלשכת הגיוס, הרי שהייתי מאושר יותר במהלך השירות הצבאי שלי.
את המשך ההתכתבות שלי עם לשכת הגיוס עשיתי דרך אחי הגדול שכבר היה חייל. הוא ניסח בשבילי את כל הבקשות וידע למי לשלוח אותן. לצערם של המועמדים לשירות ביטחון, לא לכולם יש אח גדול וחייל, ורבים נאלצים להתמודד עם לשכת הגיוס לבדם. הנה כמה עצות להתמודדות קלה ומועילה, שאולי לא יתנו לכם את התפקיד שאתם רוצים, אבל בהחלט יקלו לכם על החיים.
1. קודם כל, הירגעו. אחר כך, התחילו לחשוב בצורה אנליטית. הצבא הוא ארגון בירוקראטי שאוחז בהיגיון פנימי פשוט למדי: לכל נושא יש כתובת ופשוט צריך לדעת למי לגשת ודאיזה שאלות צריך לשאול. למה צריך להירגע? כי גם חיילים הם בני אדם וקשה להם להתמודד עם אנשים היסטריים או עם בני נוער מבועתים, אז בבקשה נשימה, ואולי אפילו שתיים.
2. כשאתם מחליטים מה אתם רוצים לעשות בצבא, חשבו היטב אם אתם מתאימים לתפקיד- לא רק ברמת הכישורים והידע, מפני שרוב התפקידים אפשר להכשיר אתכם, אלא ברמת המצב הגופני והרגשי שלכם. כמו שלא כל אחד יכול להיות טייס, כך לא כל אחד יכול להיות מש"ק בטחון שדה, מדריך כושר גופני או שריונר. בררו את כל המידע שאתם יכולים לגבי התפקידים שמעניינים אתכם. תחקרו חברים, שכנים, אחים גדולים וחבר'ה מהמחזור שמעליכם. בצורה כזו, תגיעו ללשכת הגיוס עם ידע מוקדם.
3. נסו לתאר לעצמכם מה רוצים מכם בלשכת הגיוס. התהליך בצו הראשון ולאחריו הוא מוכר: מבחנים פסיכוטכניים, אבחון רפואי, שיחה אישית לבנים וכו'. הכינו את עצמכם להליך הזה. שאלו את עצמכם מה אתם רוצים להשיג בכל שלב ושלב. אם יש לכם בעיה רפואית, הביאו איתכם את המסמכים המתאימים. אם חשוב לכם להבהיר איזו נקודה, נסחו אותה לעצמכם ואמרו אותה למראיינת בשיחה האישית. הכנה מסוג זה תעזור לכם מאוד להשיג את המטרות שלכם, בין אם זה תפקיד זה או אחר, או התחשבות בצורך מיוחד.
4. נניח שאתם נמצאים אחרי שלב לשכת הגיוס, שכחתם לומר להם משהו נורא חשוב והחרדה מתפשטת בעורקיכם. אל חשש! תמיד יש עם מי לדבר בלשכת הגיוס. פשוט זכרו שני פרטים חשובים: קודם כל, מומלץ לגבות כל שיחה במכתב או פקס. עשיתם שיחת טלפון? שלחו את הבקשה שלכם גם במכתב דרך הפקס או הדואר. מעבר לזה, ציינו את תעודת הזהות שלכם, את שמכם ועם מי דיברתם בטלפון. ככה במקרה ולא טיפלו בבקשה שלכם, תוכלו לפנות למפקד הלשכה ולהתלונן בפניו. תהיו סמוכים ובטוחים שהוא ידאג לכם, בטח אם ההורים שלכם חתומים על המכתב.
5. היעזרו גם במד"ן, אם נמצא אחד כזה בבית ספריכם. הוא יכול לסייע רבות בכל מה שקשור להתמודדות שלכם עם צה"ל- ולמעשה זה התפקיד שלו. הוא מכיר את המערכת, יודע עם מי לדבר והוא מספיק אנושי בשביל לעזור לכם. גם אם זה נראה לכם חוצפה, גם אם לא נעים לכם, פשוט תשאלו אותו. במקרה הכי רע הוא יגיד "מצטער, אני לא יכול לעזור, תפנו ללשכת הגיוס".
6. והכי הכי חשוב: לחלוק ולשתף. כל החברים שלכם נמצאים באותו מצב והם אבודים כמוכם, כך שלא חסרים סביבכם אנשים שירצו להקשיב. עזרו אחד לשני, שוחחו אחד עם השני, תהיו שם אחד בשביל השני. כמו שאומרים צרת רבים – נחמת יחיד.