שבוז חיילים
חיפוש
חיפוש חיפוש חיפוש
מתגייסים חיילים משוחררים סטודנטים דרושים פורומים מגזין לימודים
שבוז ראשי   >>  מגזין חיילים | שבוז   >>  משקל גוף בערכים תקינים - תנאי להמשך שירות הקבע?
המדריך למתגייס
חדשות
כתבות מגזין
ד"ש מצולם
פגישה אישית
לוחם בכותרות
נספח צבאי
גיבור בשבוע
העולם הערבי
שירות ב"במחנה"
סקר מומלצי שבוז חיילים
מהו המאכל הכי טעים במנת קרב?
משקל גוף בערכים תקינים - תנאי להמשך שירות הקבע?
הולכים על צבא בריא יותר
גילי כהן, ‏יום שני ‏15 ‏ספטמבר ‏2008
יום ספורט בביסלמ''ח
צילום: ענת ברקאי

בזרוע היבשה ובמפקדת קצין הרפואה הראשי מגבשים בימים אלה עבודת מטה שתבחן דרכים חדשות לסייע למשרתים הסובלים מהשמנת יתר. ועוד בתחום הכושר: ההיבטים הפיזיים הכרוכים במיוני המועמדים לשירות ביטחון מצויים כעת בבחינה מחודשת

 

בצה"ל בוחנים את האפשרות לקבוע תנאי חדש להמשך השירות בקבע: ערך בי-אם-איי (מדד המצביע על היחס בין גובה למשקל) שאינו גבוה מ-30. גורמי משפט צבאיים בודקים בימים אלו את סמכויות צה"ל להתנות את המשך השירות במדדים גופניים, וכן את אפשרויות הטיפול בלובשי מדים בעלי עודף משקל קיצוני.

הצבת תנאי פיזי בעיקר לשירות כאיש קבע אינה חסרת תקדים. בצבא ארצות הברית, לדוגמה, קצין שלא עבר בוחן כשירות גופנית מקבל מכתב התראה, משלם קנס כספי ואינו מקודם בסולם הדרגות. במידה שאינו צולח את הבוחן בתוך שנה, הקצין משוחרר לאלתר מהצבא.

"אני בעד להחזיר את בוחן ההעלאה בדרגה שבוטל לפני כעשור, ואף לקיים שוב את בוחן הלוחם, שיהווה תנאי לקבלת תעודת לוחם", אמר השבוע ל"במחנה" ראש מחלקת הכושר הקרבי בזרוע היבשה, אל"ם ד"ר אבי מויאל.

הכושר עולה צפונה

במפקדת קצין הרפואה הראשי ובזרוע היבשה עוסקים בימים אלה בגיבושה של עבודת מטה שנועדה לרכז דרכי טיפול באנשי הקבע הסובלים מהשמנת יתר ניכרת. בחינת הנושא החלה בעקבות הנחיית סגן הרמטכ"ל, האלוף דן הראל, לאחר פרסום דוח מבקר המדינה לשנת 2008, שעסק בין היתר, בסוגיית ההשמנה. בדוח נתגלה כי 62 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלים מהשמנת יתר, וכי חמישית מהילדים בארץ הנם בעלי משקל עודף. פחות משליש מהאזרחים זוהו כעוסקים בפעילות גופנית באופן סדיר.

בימים אלו שוקדים הגורמים השונים על הצגת מסקנותיהם, שעיקרן תוכנית הכוללת דיאטה אישית לכל קצין ונגד בצה"ל שזקוק לכך. אנשי קבע בעלי עודף משקל גבוה יבצעו מעתה בדיקות דם סדירות ויהיו נתונים תחת פיקוח רפואי. בנוסף, תגובש באופן ייעודי תוכנית אימון גופני לבעלי בי-אם-איי גבוה מאוד, על מנת ליצור שינוי אמיתי בהרגלי התזונה הנכונה, הבריאות והפעילות הגופנית של המשרתים.

גם בפיקוד הצפון החלו לפעול להעלאת הכשירות הגופנית של המשרתים בפיקוד. לאחר למעלה מעשור בו לא פעל קצין אימון גופני בפצ"ן, ימונה בקרוב לתפקיד סרן גולן בניסטי, ששימש עד לאחרונה קצין האימון הגופני של חטיבת הצנחנים. המינוי מהווה ביטוי להחלטתו של מפקד פיקוד הצפון, האלוף גדי אייזנקוט, לקדם ולטפח את התרבות הגופנית בפיקוד. באוגדה 36 אף החליטו להרחיב את העיסוק בנושא, ובשבוע האחרון הגיעו כל מפקדי החטיבות בסדיר ובמילואים וקצינים נוספים ליום "אורחות חיים" בבית-הספר לכושר קרבי (בה"ד 8) בווינגייט. במהלך היום, נהנו לובשי המדים ממגוון הרצאות בנושאי תזונה ואף עסקו בפעילות גופנית בצוותא. במסגרת המהלך, ימונה בקרוב גם קצין אימון גופני לאוגדה עצמה, שיהיה אמון על הובלת פרויקטים נוספים בתחום.

בד בבד, החלה באחרונה מחלקת הכושר הקרבי לספק הליכונים ומכשירי כושר שונים לחלק ממוצבי הצפון, לרווחת הלוחמים המשרתים באוגדות 36 ו-91. במקביל, באחד ממוצבי החרמון יוקם בקרוב מיני חדר כושר, על מנת שהחיילים יוכלו לשמור על כשירות גופנית גם בשטחי המוצב, ובחורף, כשמזג האוויר בחוץ לא מאפשר להם להתאמן. "אני מאמין שבתוך כמה חודשים נראה שינוי בהישגיהם הפיזיים של הלוחמים בקווי הצפון", הוסיף אל"ם ד"ר מויאל.

גיבוש באווירה קרירה

לצד הפעילות לשיפור הכושר הגופני של המשרתים בצה"ל, בוחנים בזרוע היבשה גם את נושא המיונים והגיבושים, התובעים מן המלש"בים, מטבע הדברים, לבצע פעילות פיזית מאומצת. באחרונה הוקמה בצה"ל ועדה בראשות קצין החי"ר והצנחנים הראשי (הקחצ"ר), תא"ל יוסי בכר, שמונה על-ידי הרמטכ"ל כאחראי על נושא המיונים והגיבושים בצה"ל.

בוועדה חברים גם גורמים ממחלקת הכושר הקרבי, ממחלקת הבטיחות ובקרת האיכות (מבק"א) של זרוע היבשה, ממרכז מדעי ההתנהגות באגף כוח האדם, ממפקדת קצין הרפואה הראשי ומענף הפיזיולוגיה בחיל. הגוף החדש צפוי לגבש הוראות זמניות בתחום הגיבושים ולייעץ במסגרת עבודת המטה המרכזית בתחום, המתנהלת בימים אלו. מסקנות עבודת המטה יוגשו בהמשך לרמטכ"ל, רא"ל גבי אשכנזי, והוא עתיד להחליט כיצד ייראו המיונים והגיבושים הצה"ליים בשנים הבאות.

עד אז, יחויב כל מיון פיזי באישורו של הקחצ"ר, במטרה לספק "מעגל בטיחות" למועמדים לשירות ביטחון ולחיילים הטריים שמשתתפים במיונים ובסדנאות. בתוך כך, נפתח בימים אלו המחזור השני של קורס מפקדי הגיבושים, כפי שפורסם לראשונה ב"במחנה" בחודש פברואר. קורס ההסמכה יעניק למפקדים בעלי דרגת רס"ן או סא"ל, כלים להתמודדות עם המלש"בים ולהעברת מיון מיטבי.

בתחילת הקיץ הנחה הקחצ"ר את כל היחידות להימנע מעריכת גיבושים בחודשים החמים, ומרביתם הועברו לחודשי אוקטובר-נובמבר הקרירים יותר ולחודשי ינואר, פברואר ומארס. ביחידות בהן לא ניתן היה להזיז את מועד המיונים, הותאם סרגל המאמצים לעומס החום הצפוי בחודשים האלו. ימי השדה של היחידות המיוחדות, למשל, נערכו באופן חריג בחודש יולי בכפוף להגבלות ברורות שקבע הקחצ"ר, על מנת לאפשר היערכות לקראת שנת 2009, במהלכה עשויים לא להתקיים מיונים סדירים ליחידות האלו.

לצד זאת, בחטיבת גולני, לדוגמה, הוחלט לערוך את המיון ליחידת אגוז ולפלס"ר בעיצומה של הטירונות במקום בתחילתה, וכך לצמצם את הסכנה לפציעות בקרב המתגייסים הטריים. "זהו אמצעי נוסף לשמור על המלש"בים, עוד כלי לבקרה בטיחותית במהלך ימי המיון", הסביר אל"ם ד"ר מויאל. "חשוב לזכור שבסופו של יום, אין ביטחון של מאה אחוז ולכן אסור לנו לזלזל בחשיבות הנושא".

לקראת עונת הגיבושים, ממשיכה מחלקת הכושר הקרבי ליישם את הפרויקט "קד"ץ בכושר", במסגרתו מקיימים מדריכי ומדריכות אימון גופני אימוני כושר קרבי במכינות קדם-צבאיות. לאור הצלחת היוזמה בשנה שעברה, הוחלט באחרונה להמשיך את התוכנית בשיתוף האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון. ארבע פנימיות קדם-צבאיות דתיות אף הגישו השנה בקשה להצטרף ל-34 המכינות שכבר משתתפות בפרויקט, אולם בשלב זה מסתמן כי לא ניתן יהיה לשבץ מדריכים בפנימיות אלו עקב מחסור בכוח אדם.

במקביל, החלה מחלקת הכושר הקרבי ביישומה של תוכנית מיוחדת, שמלווה את בוגרי המכינות הקדם-צבאיות המתגייסים בימים אלו לשורות צה"ל. כך, במידה שאחד הלוחמים הטריים נפצע, הוא זוכה למענה מידי מצד גורמים במחלקה. "יש משמעות גדולה בעיניי להכנת המלש"בים לשירות", סיפר אל"ם ד"ר מויאל. "ככל שפחות חיילים נפצעים בטירונות, צה"ל מרוויח לוחמים בריאים יותר. קיימת לכך חשיבות גבוהה, כחלק מהזיקה לעם ישראל והקשר בין האזרחים לצבא".

סדנאות הרזיה - מעכשיו גם לחוגרים / עידו אלעזר

סדנאות ייעודיות לירידה במשקל ייפתחו בחודשים הקרובים בעבור חיילי החובה - זאת, כחלק ממגמת קידום אורח החיים הבריא בצה"ל. עד כה, הועברו סדנאות אלו רק לאנשי הקבע. בימים אלו מגבש ענף בריאות הצבא במפקדת קצין הרפואה הראשי את תוכני הפרויקט החדש, וככל הנראה, כבר בחודש נובמבר יחל פיילוט מיוחד במחנה תל השומר.

בשלב זה מסתמן כי הסדנאות יועברו על-ידי דיאטנית מוסמכת, קב"נים וקציני אימון גופני. ההרשמה לסדנאות תחל עם קבלת ההחלטה הסופית בנושא, והיא תיעשה דרך גורמי הרפואה ביחידות. בהתאם להיענות ולהצלחת היוזמה, יבחנו בחיל הרפואה את המשך התוכנית ואפשרות יישומה בבסיסים נוספים. "חשוב לנו להקנות גם לאוכלוסייה הצעירה הרגלי אכילה נכונים ומודעות לגופם ולבריאותם", ציינה רמ"ד קידום הבריאות בחיל הרפואה, רס"ן אפרת שרייר.

מנתונים שרוכזו באחרונה בחיל הרפואה עולה כי מרבית החיילים בחובה מוסיפים קילוגרמים אחדים למשקלם במהלך שירותם הצבאי. עם זאת, הסיבה לתופעה נעוצה דווקא בגילם ולא בהכרח באופי השירות. עוד נתגלה כי כשליש מחיילי החובה נוהגים לבצע פעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע. "אנחנו עדים לעלייה הדרגתית במודעות כלל לובשי המדים לכל הקשור באורח חיים בריא, ובהחלט מברכים על כך", הדגישה רס"ן שרייר.

היוזמה החדשה מהווה המשך לסדנאות הגמילה מעישון, שנפתחו בפני משרתי החובה אשתקד וזכו לביקוש גבוה. בשנים האחרונות מדווחים בחיל הרפואה על ירידה במספר המעשנים מבין חיילי צה"ל, וכן על יציבות בשיעורם בקרב המשתחררים.

 

  
תגובה לכתבה  שלח לחבר  גרסת הדפסה 
כתבות נוספות
חדש בדו"ץ: בלוגים, ימי עיון ועדכוני "יו-טיוב"
פיקוד הצפון במלחמת יום הכיפורים - עכשיו הספר
חה"י: הביקוש לקצונה - הגבוה מאז מלחמת לבנון השנייה
מחסום חווארה ייבנה מחדש במטרה למנוע פגיעה בחיילים
חיל ההנדסה חוגג יום הולדת 60 - בצעדה
כיצד מדליקים נורות בכלי שיט במהלך השבת?
12345678910הבא
שבוז הוא פורטל המיועד למתגייסים, חיילים וחיילים משוחררים. שבוז כולל מידע מעודכן ורלוונטי על צו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, פסיכומטרי, בגרויות, כנס משתחררים ועוד.