צרבת היא תופעה נפוצה ביותר, בייחוד בקרב מי שנפלה בחלקו הזכות ליהנות ממטעמי המטבח הצה"לי, הידועים בעדינות התיבול שלהם ובטעמם המשובח. צרבת מחבבת במיוחד את שעות הלילה לפני השינה ומספקת לסובלים ממנה תזכורת מכאיבה לכל מה שאכלו באותו יום. אתם לא לבד- כעשרים עד שלושים אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מצרבת במידה זו או אחרת.
למה זה קורה? המזון שאנו אוכלים עובר מן הפה דרך צינור הוושט אל תוך הקיבה. חלקו התחתון של הוושט מחובר לקיבה דרך שסתום, האמור להיות חד כיווני ולהעביר אוכל רק כלפי מטה- אל תוך הקיבה. לעיתים קורה שמיצי עיכול חומציים חוזרים מהקיבה אל חלקו התחתון של הושט, ויוצרים תחושות של צריבה וכאב בחזה, שיעול, קוצר נשימה, טעם רע בפה ובחילה. מכאן שמה הרפואי של המחלה– מחלת ההחזר הקיבתי- ושטי.
הטיפול במחלה מורכב מכמה שלבים. בשלב הראשון יש לשנות את הרגלי התזונה: לאכול פחות, לרדת במשקל, להמעיט באכילת אוכל מטוגן ומתובל מאד, להימנע מאוכל חריף, להימנע מאכילה מרובה, מעישון ומשתיית אלכוהול לפחות שעתיים לפני השינה, לא לישון עם בגדים הדוקים מדי, לשכב על צד שמאל במיטה או להרים את מראשות המיטה מעט.
בעיה יומיומית
אם נקטתם בכל הצעדים הנ"ל או ברובם ועדיין אתם מקבלים תזכורת פרטית וכואבת במיוחד של האוכל מהצהריים, ניתן לפנות לעזרת תרופות, שנחלקות לשתי קטגוריות: תרופות נוגדות חומצה ותרופות הנוגדות את הפרשת החומצה בקיבה. תרופות נוגדות חומצה הן תרופות אשר סותרות, כלומר משנות את תכונות החומר החומצי והופכות אותו לחומצי הרבה פחות או כלל לא. תרופות אלו, כגון רני (Renni) או טאמס (Tums) נמכרות בבית המרקחת ללא מרשם רופא, הן בטוחות מאד לשימוש ולרוב מספיקות לטיפול בצרבת קלה עד בינונית. ניתן לקחת אותן לפי הצורך ולדלג על הלקיחה בימים שבהם אינכם סובלים מצרבת.
תרופות נוגדות חומצה הן תרופות אשר סותרות, כלומר משנות את תכונות החומר החומצי והופכות אותו לחומצי הרבה פחות או כלל לא. תרופות אלו, כגון רני (Renni) או טאמס (Tums) נמכרות בבית המרקחת ללא מרשם רופא, הן בטוחות מאד לשימוש ולרוב מספיקות לטיפול בצרבת קלה עד בינונית. ניתן לקחת אותן לפי הצורך ולדלג על הלקיחה בימים שבהם אינכם סובלים מצרבת.
תרופות מונעות הפרשת חומצה בקיבה הן תרופות הנלקחות באופן סדיר וקבוע. אם הצרבת הופכת להיות בעיה יומיומית, כדאי לקחת אותן. חלק מן התרופות מקטינות את הפרשת החומצה בקיבה כמו גסטרו (Gastro) הישנה והמוכרת. גם תרופה זו ניתנת לקנייה ללא מרשם רופא במינונים של 10 מ"ג. תרופות אחרות, חדישות יותר, מונעות כמעט לגמרי הפרשת חומצה על ידי רירית הקיבה. אלו תרופות חזקות יותר ומתאימות במיוחד לחולים עם צרבות קשות וכיבי קיבה ותריסריון. תרופות חזקות אלו לרוב משמשות לתקופה קצרה של טיפול אינטנסיבי– כחודשיים לערך.
תופעות לוואי של תרופות נוגדות הפרשת חומצה עשויות להיות כאבי בטן, שלשול או עצירות. בכל מקרה אם יש צורך בטיפול יומיומי בצרבת – עדיף להתייעץ עם רופא. צריך תמיד לזכור שהמפתח לטיפול בצרבת, בייחוד צרבת כרונית, הוא שינוי בהרגלים- לא רק לבלוע יותר כדורים אלא בעיקר פחות אוכל, פחות מתובל ושמן, ובלי כוס וויסקי וסיגר חמש דקות לפני השינה.
ד"ר חגי שרון עובד כיום במחלקה לנוירולוגיה בבית החולים איכילוב בתל אביב.