צילום: יהונתן בן-דוד
|
"העובדה שהנושא צבוע עכשיו בדם לא הופכת את התהליך לדחוף יותר", אמרו בפיקוד הדרום, "הוא כבר נמצא בעדיפות העליונה". מפקד הפיקוד, האלוף גלנט, ביקר באחרונה במקום נפילת הפצמ"ר בבסיס נחל עוז
אווירה מתוחה שוררת בבסיס נחל עוז בחטיבה הצפונית של אוגדת עזה, זמן קצר אחרי נפילת פצצת המרגמה שגרמה לפציעתם של שמונה חיילים. משאיות הנושאות בטונדות מפוזרות ברחבי הבסיס ועבודות המיגון ממשיכות במרץ.
"המיגון הוא לא פונקציה של מה שהתרחש לפני כשבועיים", פסק קצין אג"ם הנדסה של פיקוד הדרום, רס"ן יוסי אבוזגלו, "התהליך התחיל כבר לפני חודשים. לפני נפילת הפצמ"ר חיזקנו את המיגון במחנה ובשבוע שעבר סיימנו לתגבר את מערך המיגון בכרם שלום. העובדה שהנושא צבוע עכשיו בדם לא הופכת את התהליך לדחוף יותר, כי הוא בכל מקרה נמצא בעדיפות העליונה.
"אנחנו מנסים לראות כיצד ניתן לשפר ולשדרג את ההגנה על החיילים תוך שימוש באמצעי המיגון הקיימים", המשיך רס"ן אבוזגלו, "המיגון מתבסס כיום על סטטיסטיקת הנפילות. בכל פעם שנרשמת פגיעה, אנו בודקים איפה נפגעו יותר ואיפה פחות, מפיקים לקחים ולפי זה משנים את מיקום הבטונדות".
אחת מפצצות המרגמה שנפלו באחרונה בשטח המגורים במחנה נחל עוז של החטיבה הצפונית, גרמה לפציעתם באורח קשה של שני חיילים ממפקדת החטמ"ר ולפציעתם של שישה נוספים באורח קל עד בינוני. "אני וחבריי שמענו פיצוץ די רחוק והחלטנו להישאר בחדר", שחזר השבוע סמל מתן שמיר ממיטתו בבית-החולים, את הרגעים האחרונים לפני נפילת הפצמ"ר. "בזמן שישבנו בחדר שמענו עוד פיצוץ, אז סגרנו את הדלת ואת החלונות. פתאום התקשרו אלינו והורו לנו לעבור למרחב המוגן, אז יצאנו מהחדר. בדרך למרחב תפס אותנו הפצמ"ר השלישי".
"כבר אחרי הפיצוץ הראשון, הייתה תחנת האיסוף הגדודית בכוננות", העיד הרופא של גדוד 202 של חטיבת הצנחנים, סגן ד"ר עפר אלמוג, שטיפל בפצועים וסיפק להם מענה רפואי ראשוני. "אחרי הפיצוץ השלישי קיבלנו דיווח בקשר שיש פצועים, ונסענו לאזור נפילת הפצמ"ר. כשהגענו למקום ראינו שרוב האנשים מרוכזים במרחב ממוגן אחד, כך שהיו המולה ובלגן. הפצועים עצמם היו די רגועים ולא הייתה היסטריה בקרב החיילים. שררה אווירה רגועה ועניינית, שסייעה בפינוי מהיר במסוק וברכב".
"ראינו שביל עשן", סיפר אחד החיילים ששהה בבסיס בזמן נפילת הפצמ"ר, "ועשינו סריקה כדי לראות האם יש פצועים, אבל לא ראינו כלום. הכל היה שקט. רק כשהדלקתי את הפנס ראיתי רגל קטועה והמון דם. מסביבי היו לוחמים בלי חולצות שהשתמשו בהן כדי ליצור חוסמי עורקים".
סגן ד"ר אלמוג ציין לשבח הן את הלוחמים והן את הצוות הרפואי, שפעלו בקור רוח ובמקצועיות.
חרף האירועים, מתעקשים החיילים בבסיס נחל עוז כי נפילת הפצמ"ר לא שינתה באופן יוצא דופן את האווירה בקרב המשרתים. "שלושה חודשים וחצי אנחנו כאן והנפילות כבר הפכו לעניין שבשגרה", גילה לוחם בגדוד 202. "מה שנכון הוא שעד היום לא היו כל-כך הרבה פצועים".
חייל נוסף בחטיבה העיד גם הוא כי מרבית החיילים חזרו במהירות לשגרת הפעילות. "אנחנו אמנם מכירים בחומרת האירוע", הוא הסביר, "אבל כבר עברנו לשלב הפקת הלקחים ואנחנו עסוקים שוב בפעילות המבצעית שלנו".
במסגרת הפקת הלקחים מהפגיעה, החלו בנחל עוז בתהליך החלפת חלונות המבנים בבסיס בחלונות פלסטיק. זאת, לאחר שנמצא כי מרבית הפצועים מנפילת הפצמ"ר נפגעו מרסיסי זכוכית ולא מהמרגמה עצמה.
ביום ראשון האחרון הגיע לבסיס מפקד פיקוד הדרום, האלוף יואב גלנט, ושוחח עם חלק מהקצינים, ערך סיור במקום נפילת הפצמ"ר ושמע עדויות על האירוע. בהמשך היום כינס מפקד החטיבה הצפונית, אל"ם רון אשרוב, את חיילי החטמ"ר וקציני המטה לשיחה קצרה על אודות המתרחש. הוא עדכן את החיילים במצב הפצועים שעדיין מאושפזים בבתי-החולים והבהיר להם את חשיבות הביקור אצל הנפגעים. בנוסף, הוא הורה להקצות שעות מסודרות ליציאה מהבסיס לשם ביקור הפצועים.
אמנם החטיבה הצפונית היא זו שהייתה בכותרות בסוף השבוע האחרון, אבל גם בחטיבה הדרומית לא נחים. "לפני חודש וחצי היה כאן שקט באופן יחסי", סיפר גורם בגדוד הצנחנים 890 המאייש את הגזרה, "כלומר התרחש אירוע משמעותי, כמו הנחת מטען או ירי לעבר כוחות צה"ל, רק פעם בשלושה שבועות בערך. היום, בכל שלושה ימים יש אירוע".